Külföld

Jair Bolsonaro volt brazil elnök nem tett vallomást a rendőrségen

A hatóságok szerint a nyomozás egy bűnszervezet ellen irányul, amely puccskísérletet akart végrehajtani

Jair Bolsonaro volt brazil elnök nem tett vallomást helyi idő szerint csütörtökön a legutóbbi elnökválasztást követő feltételezett puccskísérlet miatt indított nyomozásban.

Jair Bolsonaro volt brazil elnök nem tett vallomást a rendőrségen
Jair Bolsonaro volt brazil elnök nem tett vallomást a rendőrségen
Fotó: AFP/Anadolu/Mateus Bonomi

A volt elnök nemcsak alkotmányos jogával élve hallgat, hanem „ez arra a tényre alapozott stratégia, hogy a védelem nem fért hozzá minden olyan dokumentumhoz, nyomhoz, bizonyítékhoz, amelyek alapján az elnököt bizonyos bűncselekmények elkövetésével vádolják” – közölte Bolsonaro ügyvédje, Paulo Bueno.

A volt elnököt csütörtökön rendelték be a szövetségi rendőrség brazíliai központjába. A rendőrség két hete nagyszabású akciót tartott több brazíliai államban, számos házkutatást tartottak és több ember őrizetbe vettek, illetve többek útlevelét elkobozta.

A hatóságok szerint a nyomozás egy bűnszervezet ellen irányul, amely puccskísérletet akart végrehajtani és megpróbálta megszüntetni a demokratikus jogállamiságot. Több olyan ember ellen is eljárás indult, akik magas pozíciót töltöttek be Bolsonaro elnöksége idején.

A latin-amerikai országban 2023-ban, egy héttel az új elnök, Luiz Inácio Lula da Silva beiktatása után Bolsonaro több ezer szimpatizánsa megostromolta a kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság fővárosi épületeit. Ez volt a legsúlyosabb támadás az ország demokratikus intézményei ellen 1985, a katonai diktatúra vége óta.

Kapcsolódó írásaink