Külföld

Irán tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak

Irán pénteken tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak, miután az Egyesült Államok kemény nemzetközi választ helyezett kilátásba, válaszul egy ilyen lépésre.

Irán tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak
John Kirby
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora csütörtökön számolt be arról, hogy Irán jelentős mennyiségű drónt, irányított bombát és tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak. Ugyanakkor – mint mondta – Washingtonnak még meg kell állapítania, hogy Teherán ballisztikus rakétákat is átadott-e.

„Dacára annak, hogy nincsenek jogi korlátozások a ballisztikus rakéták eladására, Irán erkölcsi kötelességének érzi, hogy tartózkodjon fegyverügyletektől az orosz-ukrán konfliktus idején, mert nem akar olajat önteni a tűzre” – közölte az Iszlám Köztársaság ENSZ-képviselete az X-en. „Ez azon alapul, hogy Irán elkötelezett a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmánya mellett” – tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egyes iráni rakéták, drónok és más technológiai eszközök exportjára vonatkozó korlátozása októberben járt le. Mindazonáltal az Egyesült Államok és az Európai Unió fenntartotta Irán ballisztikusrakéta-programjával kapcsolatos szankcióit, attól tartva, hogy Tehherán esetleg közel-keleti szövetségesei, illetve Oroszország számára ilyen fegyvereket fog szállítani.

Irán kezdetben tagadta, hogy drónokkal látta volna el Oroszországot, később azonba elismerte, hogy kis mennyiségben átadott pilóta nélküli repülő eszközöket Moszkvának még az ukrajnai háború kitörése előtt.

Kapcsolódó írásaink