Külföld

Erdély miatt hozott fontos döntést a bukaresti kormánykoalíció

Erdély az egyik fő tétje annak, hogy a bukaresti kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a választások összevonása mellett döntött – jelentette ki az erdélyi Krónikának Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője a mandiner.hu szerint.

Erdély miatt hozott fontos döntést a bukaresti kormánykoalíció
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Barabás T. János úgy véli, Romániában a cél az, hogy az önkormányzatokban jobban beágyazott PNL megakadályozza, hogy a polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel nem vagy alig rendelkező Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR teret nyerjen – számolt be róla a Krónika.

A két nagy párt szövetségével maximalizálni akarja szavazatait annak az érdekében, hogy a háttérbe tolja az ellenzéki szélsőjobbot, és lendületet adjon az év végi parlamenti és elnökválasztási kampányának. Ha gyengén szerepelnének júniusban az EP-választáson, akkor a vidéki klientúrájuk egy része az AUR és az USR felé fordulna pénzzel, logisztikával, befolyással” – mutatott rá az elemző.

„Az inkább idősek, vidékiek, alacsonyabban képzettek a baloldalra szavaznak és elsősorban a Regátban, míg az inkább fiatalabbak, városiak, magasabban képzettek a jobboldalra és a progresszivistákra adnák a voksukat. Utóbbi választói tábor viszont alacsonyabb arányban megy el szavazni, így az összevont választások nekik kedveznek.

A szélsőjobbra az alsó középosztály a fő vevő, Erdélyben a PNL és az AUR közötti vetélkedés áll az ottani politika központjában, ezt próbálja leginkább befolyásolni a választások összevonása. Tehát a tét Erdély” – árulta el a lapnak az elemző.

Kapcsolódó írásaink