Külföld

Nógrádi György: Lehetetlen célok

Nem csitulnak a fegyverek sem az orosz–ukrán, sem a gázai konfliktusban. A béke mindkét esetben sajnos nagyon távol van, sok esetben amiatt is, mivel a szembenálló felek irreális elvárásokat támasztanak, olvasható Nógrádi Györgynek a Magyar Nemzeten megjelent elemzésében.

Nógrádi György: Lehetetlen célok
Nógrádi György
Fotó: MH archív/Varga Imre

Az orosz–ukrán fronton állóháború van 2022 novembere óta, egyik fél sem képes áttörni a vonalakat. A Zelenszkij által hirdetett napi ötszáz méteres előrehaladás ugyanúgy nem valósult meg, mint a sikeres orosz áttörések. A halottak és a sebesültek száma ugyanakkor drasztikusan növekszik, mindkét oldalon már 400 ezer fő. Mivel az orosz tartalékok jóval nagyobbak, a hozzáférhető információk alapján az orosz fél jobban áll, mint az ukrán.

A Nyugat az ukránokat, a kínaiak, az észak-koreaiak, az irániak és a harmadik világ egy része az oroszokat támogatja. A Nyugat által átadott fegyverek nem a legmodernebbek, Oroszország bizonyos gyengítéséhez elegendőek, de a valós ukrán sikerekhez nem. Ráadásul Oroszország atomhatalom, Ukrajna azonban nem rendelkezik ilyen típusú fegyverekkel.

Ukrajna esélye a mélységi csapás lenne

A háború első szakaszában az oroszok 105 ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak el. Az ukránok egyetlen, valóban sikeres ellentámadásuk folyamán ötszáz négyzetkilométernyi területet szereztek vissza. Új védelmi vonalak jöttek létre mindkét oldalon. A sikeres áttörés így jelentős, öt-hétszeres túlerőt követelne meg, amellyel jelenleg egyik fél sem rendelkezik. A Nyugat a megváltozott geopolitikai helyzetben egy fő támadási irányt javasolt, azonban Ukrajna két fő és egy mellék irányban indított csapást, és veszített. Jelenleg az ország esélye a mélységi csapás lenne, ám megoldást a fegyverszünet, majd a béke hozna.

Jelenleg a válságban részt vevők stratégiai céljai irreálisak. Ukrajna vissza akarja kapni a Krím félsziget és az ország – az oroszok által elfoglalt – csaknem húsz százalékát. Ez lehetetlen. A Nyugat célja a háború folytatása az ukrán győzelemig, ami szintén valószínűtlen. Az orosz cél újabb ukrán területek megszállása és integrációja, ez sem kivitelezhető. (...)

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Kapcsolódó írásaink