Külföld

Ismét kőkemény figyelmeztetést kapott Washingtontól Európa

Vance szenátor szerint az USA-nak szövetségesekre van szüksége, nem pedig kliensállamokra. Itt az ideje, hogy Európa a saját lábára álljon, és ne az USA-t használja mankónak, olvasható az origo.hu-n megjelent cikkben.

Ismét kőkemény figyelmeztetést kapott Washingtontól Európa
J. D. Vance
Fotó: NorthFoto

Néhány nappal azután, hogy a müncheni biztonsági fórumon keményen kiosztotta az európai vezetőket az EU védelmi gyengesége miatt, és közölte, hogy az Egyesült Államok nem lesz hajlandó a továbbiakban eljátszani az őrző-védő szerepét a kontinensen, J. D. Vance keményvonalas republikánus szenátor a Financial Times oldalán összegezte gondolatait a felborult globális biztonságpolitikáról.

A politikus, akit Trump egyik legesélyesebb alelnökjelöltjeként is emlegetnek, újból rámutatott: Európa túl sokáig szendergett az USA biztonsági takarója alatt, miután a hidegháború végével szisztematikusan leépítette a védelmi költségvetését, belekényelmesedve az USA által biztosított nyugalomba. Mivel az amerikai védelmi büdzsé megközelíti az évi 1000 milliárd dollárt, Amerika gyakorlatilag önmaga biztosítja azt az összeget, amely az európai védelemhez szükséges – ez a pénz pedig Vance szerint nem más, mint az amerikaiakra kivetett pluszadó – írta a Mandiner.

A védelmi kiadás és a védelmi készültség két külön dolog

Egy régóta fennálló problémára világított rá az ukrajnai háború. Európa a gazdasága okán képes lenne egyedül is rendezni a konfliktust, ám az EU-s országok az évtizedek alatt belekényelmesedtek az USA biztonsági garanciáiba, így eszükbe sem jutott a saját képességeik erősítése – ezt a biztonságot azonban a mai napig az amerikai adófizetők nyögik.

A finanszírozási problémák mögött – írja Vance – felbukkant egy másik katasztrofális gyengeség: a védelmi ipar működésképtelensége az Atlanti-óceán mindkét oldalán. A széttöredezett iparág csak korlátozott mennyiségben tudja előállítani a fegyverzetet, ez a tempó pedig messze nem elég egy ukrajnaihoz hasonló háború megnyeréséhez. Nem beszélve arról, hogy

Oroszország jelenleg több mint kétszer annyi tüzérségi lövedéket gyárt havonta, mint Európa és az Egyesült Államok együttvéve.

A védelmi kiadások és a védelmi készültség két különböző dolog – mutat rá Vance.

„Minden európai nemzetnek fel kell tennie magának a kérdést: készen áll-e megvédeni magát? Az USA-nak pedig azt kell kérdeznie magától:

ha az európaiak nem is tudják megvédeni magukat, akkor valójában szövetségesek vagy kliensek?”

– írja a szenátor.

Kapcsolódó írásaink