Külföld

Az amerikai képviselőház bizottsága meghallgatta Joe Biden testvérét

Zárt ajtók mögött hallgatta meg James Bident, az amerikai elnök testvérét a törvényhozás alsóházának bizottsága a Joe Bidennel szemben indított vizsgálatban.

Az amerikai képviselőház bizottsága meghallgatta Joe Biden testvérét
James Biden, az amerikai elnök testvére
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Anna Moneymaker

Az üzletemberként dolgozó James Bident a testvéréhez fűződő üzleti és pénzügyi kapcsolatairól kérdezték a képviselőház felügyeleti bizottságának tagjai, akik tavaly novemberben adtak ki kötelező jellegű idézést. A hivatalban lévő elnök testvére a nyilvánosságra került nyilatkozat alapján tagadta, hogy bátyjának valaha közvetlen vagy közvetett kapcsolata lett volna vállalkozásaihoz és egyéb üzleti ügyeihez.

Beszámolva unokaöccsével, Hunter Bidennel, az elnök fiával közös gazdasági vállalkozásáról azt nyilatkozta, hogy Hunter Biden hívására szállt be a CEFC kínai energiacéghez kapcsolódó vállalkozásba 2017-ben. Elismerte, hogy az üzlet számára havi 65 ezer dollárt, míg unokaöccsének 100 ezer dollárt hozott, de azt állította, hogy abból Joe Biden semmilyen módon nem részesedett.

Azt mondta, hogy segíteni akart Hunter Bidennek, aki nehéz életszakaszban volt. Az elnök fiáról köztudott, hogy hosszú időn keresztül kábítószerfüggőséggel is küzdött.

A vizsgálatot vezető képviselőházi testület republikánus elnöke, James Comer a meghallgatás előtt a hónapok óta zajló vizsgálat eredményéről azt mondta, a Biden-család tagjai, üzlettársaik, valamint a kapcsolódó vállalkozások jelentős összegekhez jutottak Kínából, Oroszországból, Ukrajnából, Kazahsztánból és Romániából. James Comer szerint 2014. és 2019. között 24 millió dollár érkezett a Biden-családhoz és környezetéhez, amit Joe Bidennek, mint „márkanévnek” köszönhettek.

A képviselőház tavaly indított úgynevezett impeachment vizsgálatot Joe Biden ügyében, hogy eldönthessék, elindítsa-e a törvényhozás a hivatali elmozdítására irányuló eljárást az elnökkel szemben. Az eljárást kezdeményező republikánus politikusok Joe Bident befolyással való visszaéléssel vádolják a családjához külföldi vállalkozásoktól érkező, jelentős összegek miatt.

A vizsgálatban szintén tanúként hallgatták meg Hunter és James Biden egy korábbi üzlettársát, Tony Bobulinskit, aki február elején James Bidennel ellentétesen nyilatkozott a képviselőház bizottsága előtt, és azt állította, hogy Joe Biden részt vett a családi vállalkozások üzleti ügyeiben. Egy másik korábbi üzlettárs, Rob Walker néhány nappal korábban azt állította, hogy Joe Biden személyesen találkozott a vizsgálat során felmerült kínai cég, a CEFC elnökével.

A múlt héten ugyanakkor vádat emeltek hamis nyilatkozat miatt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) informátora ellen, aki még 2020-ban a hatóságnak azt állította, hogy tudomása van 5 millió dollár megvesztegetési pénzről, amely Joe Bidenhez érkezett. A férfi, az izraeli–amerikai kettős állampolgár, Alexander Smirnov, akiről szövetségi nyomozók kedden azt állították, hogy orosz hírszerzési kapcsolatokkal rendelkezik. Smirnovot a múlt heti őrizetbe vételt követően a vizsgálat idejére kedden elengedték.

Kapcsolódó írásaink