Külföld

Migránsok ezrei ostromolják Finnországot Oroszország irányából

Helsinki azzal vádolja Moszkvát, hogy szándékosan szállítja a határokra tömegesen a migránsokat, amit a Kreml tagad

Több ezer, harmadik országokból származó migráns várakozik, hogy az orosz–finn határon át Finnországba jusson – közölte Mari Rantanen finn belügyminiszter keddi sajtóértekezletén.

Migránsok ezrei ostromolják Finnországot Oroszország irányából
Határőrök és egy vámtisztviselő ellenőriz egy teherautót a Raja–Jooseppi nemzetközi határátkelőhelyen az észak-finnországi Inariban 2023. november 28-án
Fotó: AFP/Lehtikuva/Emmi Korhonen

Finnország tavaly év végén zárta le Oroszországgal közös keleti határát két hétre az érvényes dokumentumok nélkül az Európai Unióba belépni szándékozó migránsok növekvő száma miatt. Helsinki azzal vádolja Moszkvát, hogy szándékosan szállítja a határokra tömegesen a migránsokat, amit a Kreml tagad. A finn kormány február 8-án jelentette be, hogy a határzárat további két hónappal, április 14-ig meghosszabbítják.

„Információink szerint több ezer ember várakozik a határ orosz oldalán, hogy beléphessen Finnországba. Ez veszélyt jelent a társadalomra” – mondta a finn belügyminiszter a keddi sajtóértekezleten.

A tárca hétfőn közölte, hogy gyorsított eljárás keretében készítenek elő egy törvényjavaslatot a határbiztonság megerősítésére és Moszkva azon kísérletei ellen, hogy a migrációval nyomást gyakoroljon Finnországra. A finn kormány már a jövő hónapban a parlament elé terjeszti a javaslatot.

A finn határőrség szerint a tavaly augusztus és december közötti időszakban mintegy 1300 menedékkérő lépte át a finn-orosz határt, akik többek között Jemenből, Szomáliából és Szíriából érkeztek. A finn bevándorlási hatóság januárban közölte, hogy közülük 160-at nem sikerült megtalálniuk, ők valószínűleg egy másik európai országba mentek tovább.

Kapcsolódó írásaink