Külföld

Évtizedes rekordot döntött a szegények aránya Argentínában

Az Argentin Katolikus Egyetem közölt lesújtó adatokat

Az egekbe szökött a szegénységi küszöb alatt élők száma Argentínában az év első hónapjában – közölte az Argentin Katolikus Egyetem.

Évtizedes rekordot döntött a szegények aránya Argentínában
A 2023. október 22-i argentin elnökválasztás idején a Buenos Aires-i Tigre városában lévő szavazókörben egy apáca adja le a voksát. Az argentinok szorongva indulnak el az urnákhoz, és egy dolgot tartanak szem előtt: elmenekülni az évről évre megélt gazdasági ingoványból, hiszen az infláció elérte a 140 százalékot
Fotó: AFP/Emiliano Lasalvia

Az intézmény adatai szerint a 46 milliós lakosság több mint fele, 57,4 százaléka él szegénységben, amire mintegy 20 éve nem volt példa. A múlt hétvégén közzétett tanulmány szerint 27 millió a szegény ember a dél-amerikai országban, s 15 százalékuk egyenesen nélkülöző, vagyis élelmiszerszükségleteiket sem tudják fedezni.

Az Argentin Katolikus Egyetem szegénységkutató központja hagyományosan megbecsült és független intézmény a latin-amerikai országban, amely nagyobb földrajzi mintával és több területre kiterjedő adatgyűjtéssel dolgozik, mint a hivatalos statisztikai hivatal. A tanulmány szerint a szegények aránya megugrásának fő oka a peso leértékelése, amit Javier Milei elnök kormánya nem sokkal hivatalba lépése után hajtott végre. Emiatt ugrásszerűen nőtt a fogyasztói kosár és az élelmiszerek árszínvonala. A legsúlyosabban azok a munkás és középosztálybeli családok érintettek, amelyek nem részesülnek szociális támogatásban. A kutatók szerint a szegénységben élők aránya márciusban tetőzhet 60 százalék fölötti szinten.

A decemberben hivatalba lépett Milei a szegények arányának emelkedését az országot húsz éven át irányító „politikai kasztrendszer" valódi örökségének nevezte. Milei kampányában a gazdaság sokkterápiás kezelését és az állami kiadások jelentős csökkentését ígérte. Most úgy nyilatkozott, hogy kormánya „az életét adná", hogy megváltoztassa Argentína társadalmi-gazdasági valóságát.

Kapcsolódó írásaink