Külföld

Ukrajna újjáépítése?! – Japánban tárgyalt az ukrán kormányfő

Japán mind ez idáig 10 milliárd dollár értékben ajánlott fel pénzügyi támogatást Kijevnek, Tokió fegyverekkel nem támogatja Ukrajnát, mert azt tiltják a japán törvények

Japánban tárgyalt Ukrajna újjáépítéséről Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn; a konferencián Japán kétoldalú adóügyi megállapodás megkötését ígérte és a japán vállalkozások további támogatását.

Ukrajna újjáépítése?! – Japánban tárgyalt az ukrán kormányfő
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Japánban tárgyalt Ukrajna újjáépítéséről
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

„Japán eddig is kiállt és ez után is kiáll Ukrajna mellett” – szögezte le Kisida Fumio japán kormányfő, kiemelve, hogy befektetési megállapodásról is tárgyalások kezdődnek, de erről nem árult el részleteket.

Smihal leszögezte, hogy az ukránok soha nem felejtik el, hogy Japán mellettük állt a bajban. A konferenciát pedig a japán-ukrán kapcsolatok új fejezete megnyitásának nevezte. Mint mondta, bízik abban, hogy a japán autóipar gyárakat épít Ukrajnában.

Bár a megállapodások összértékét nem közölték, a konferencián mintegy 50 japán vállalat írt alá megállapodásokat ukrán cégekkel a mezőgazdaság, az energiaipar és infrastruktúra terén.

A konferencia után kiadott közös közlemény szerint Kisida és Smihal azt hangsúlyozta, hogy „meg kell szilárdítani Ukrajna nemzetközi támogatását”.

Kapcsolódó írásaink