Külföld

Kim Dzsongun is ott volt a szerdai észak-koreai fegyverkísérletnél

A vezető parancsot adott a katonai készültség megerősítésére a Jonphjong-szigetektől északra és a Koreai-félszigettől nyugatra fekvő vizeken

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerdán új, tengeri célpontok ellen bevethető fegyver tesztelését ellenőrizte, és a fegyvergyártás fellendítésére szólított fel – jelentette csütörtökön a phenjani központi hírügynökség, a KCNA.

Kim Dzsongun is ott volt a szerdai észak-koreai fegyverkísérletnél
Kim Dzsongun
Fotó: AFP/Handout/Government of Primorsky region

Észak-Korea több manőverező robotrepülőgépet indított keleti partjainál a tenger irányába január óta az ötödik ilyen jellegű fegyverkísérlete során - közölte a dél-koreai hadsereg még szerdán.

Kim szerint Dél-Korea megsérti Észak-Korea szuverenitását azzal, hogy továbbra is ragaszkodik a két ország nyugati tengeri határához, az úgynevezett északi határvonalhoz (NLL) – közölte a KCNA.

A vezető parancsot adott a katonai készültség megerősítésére a Jonphjong-szigetektől északra és a Koreai-félszigettől nyugatra fekvő vizeken, az NLL térségében

„Nem számít, hogy hány határvonal van a tengeren… ha az ellenség áthatol az általunk elismert tengeri határon, azt a KNDK szuverenitásának megsértésének és fegyveres provokációnak tekintjük” … mondta Kim a KCNA szerint.

Az új fegyver, amelyet Padasuri-6-nak, azaz Tengeri Sas-6-nak neveztek el, a tenger felszíne fölött repülve találta el a célpontot – olvasható a KCNA jelentésében.

Kapcsolódó írásaink