Külföld

A húszi lázadók a nyugati megtorló csapások ellenére is folytatják támadásaikat a Vörös-tengeren

Az a tény, hogy Irán továbbra is ellátja korszerű hagyományos fegyverekkel a húszikat, nem szűnő fenyegetést jelent

A jemeni húszi lázadó erők mindaddig folytatják támadásaikat az Izrael felé haladó hajók, valamint az amerikai és brit hadihajók ellen a Vörös-tengeren, amíg a zsidó állam „bűnöket” követ el a palesztinok ellen – jelentette ki csütörtökön Abdulmalik al-Húszi, a síita felkelők vezetője.

A húszi lázadók a nyugati megtorló csapások ellenére is folytatják támadásaikat a Vörös-tengeren
Az amerikai hadsereg e térségért felelős középső parancsnoksága (CENTCOM) lefoglalt egy korszerű lőfegyvereket és más pusztító hadieszközöket szállító, a húszik ellenőrzése alatt álló szárazföldi területek felé tartó hajó Iránból származó rakományát az Arab-tengeren
Fotó: AFP/US Central Command (CENTCOM)

„Műveleteinkkel súlyos csapást mérünk az ellenségre, és ez jelentős siker, valódi diadal” – mondta a lázadók al-Masíra nevű televíziójában elmondott beszédében. Hozzátette: az amerikai és brit csapásmérő erők jemeni célpontok elleni támadásai sem tántoríthatják el céljuktól a lázadó erőket.

Mindeközben az amerikai hadsereg e térségért felelős középső parancsnoksága (CENTCOM) közölte, hogy még január 28-án lefoglalták egy korszerű lőfegyvereket és más pusztító hadieszközöket szállító, a húszik ellenőrzése alatt álló szárazföldi területek felé tartó hajó Iránból származó rakományát az Arab-tengeren.

A fedélzeten lévő több mint 200 csomag a bejelentés szerint közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és víz alatti, valamint vízfelszíni, pilóta nélküli járművek alkatrészeit, továbbá robbanóanyagokat, katonai kommunikációs és hálózati berendezéseket, irányított páncéltörő rakétaindító egységeket és más katonai eszközöket tartalmazott.

„Az a tény, hogy Irán továbbra is ellátja korszerű hagyományos fegyverekkel a húszikat, nem szűnő fenyegetést jelent a nemzetközi hajózásra és a kereskedelem szabad áramlására” – mondta Michael Erik Kurilla tábornok, a CENTCOM parancsnoka.

Kapcsolódó írásaink