Külföld

Ankara kész együttműködni Egyiptommal a Gázai övezet újjáépítésében

Törökország kész együttműködni Egyiptommal a Gázai övezet újjáépítésében – közölte szerdán kairói látogatásán Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Ankara kész együttműködni Egyiptommal a Gázai övezet újjáépítésében
Recep Tayyip Erdogan török elnök (balra) Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel találkozott hivatalos látogatása során Kairóban
Fotó: AFP/Anadolu/Mustafa Kamaci

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megbeszéléseik központi témája a palesztin terület háború okozta humanitárius katasztrófája volt.

„Folytatjuk az együttműködést, és közös erővel törekszünk arra, hogy vége legyen a vérontásnak a Gázai övezetben” – mondta Erdogan. Hozzátette: Törökország eltökélt abban, hogy minden szinten intenzívebbé tegye a kapcsolatokat Egyiptommal a térség békéjének és stabilitásának megteremtése érdekében.

Erdogan, aki a két ország kapcsolatának megromlása miatt 2012-ben járt legutóbb Egyiptomban, a találkozót fordulópontnak nevezte a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. Ígéretet tett arra, hogy már rövid távon évi 15 milliárd dollárra emelik a kétoldalú kereskedelem értékét. Hozzátette, hogy Ankara és Kairó energetikai és védelmi együttműködést is fontolgat.

Szíszi méltatta a két nép közti jó viszonyt, valamint a folyamatos növekedést mutató kereskedelmi és befektetési együttműködést.

Ankara és Kairó között amiatt romlott meg az államközi viszony, hogy Egyiptomban a hadsereg – Szíszi akkori vezérkari főnök vezetésével – 2013-ban eltávolította a hatalomból a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi elnököt. Murszi a Muszlim Testvériség iszlamista mozgalom jelöltjeként nyerte meg egy évvel korábban az elnökválasztást. A két ország kapcsolata azonban azóta jelentősen javult, tavaly neveztek ki kölcsönösen nagyköveteket, és a múlt héten Törökország jelezte, hogy hajlandó eladni harci drónokat Egyiptomnak.

Kapcsolódó írásaink