Külföld

Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött Horvátországnak

Tiltakozó jegyzéket küldött Ivica Dacic szerb külügyminiszter Horvátország belgrádi nagykövetségének szerdán, mert egy nappal korábban egy horvát farsangi felvonuláson a résztvevők elégettek egy Aleksandar Vucic szerb elnököt ábrázoló bábut.

Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött Horvátországnak
Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

„Határozottan elítélem azt az esetet, amely 2024. február 13-án, a hagyományos farsangi felvonuláson történt a horvátországi Kastel Stari faluban. Ez a botrányos gyűlöletkeltés olyan üzenetet közvetít, amely semmilyen módon nem járul hozzá a jószomszédi kapcsolatok, a béke és a stabilitás erősítéséhez a térségben, valamint közvetlenül és súlyosan károsítja a két ország kapcsolatait” – olvasható a külügyminiszteri közleményben.

Aleksandar Vucic a bábuégetésre így reagált: „Tudjuk, hogy házakat és templomokat gyújtottak fel, ehhez képest a bábuégetés semmi. Bábukon kívül mást most nem tudnak elégetni.” Ezzel az 1991-95 közötti délszláv háborúra utalt, amelyben a horvát erők felgyújtottak szerb házakat és templomokat.

A Split melletti Kastel Stari utcai bálozói nem csak Vucic képével ellátott bábukkal vonultak fel, hanem olyanokkal is, amelyeken Vlagyimir Putyin orosz elnök arcképe volt. A két politikust Don Quijotéhoz és Sancho Panzához hasonlították, és bábujukat szamárhátra ültették, majd a felvonulás végén elégették.

Kapcsolódó írásaink