Külföld

Oroszország arab országokban vásárol Starlink-terminálokat

A Kreml szerint a Starlink-terminálok nincsenek hitelesítve Oroszországban

Az ukrán katonai hírszerzés értesülései szerint Oroszország Starlink műholdas internetszolgáltató terminálokat vásárol „arab országokban” azzal a céllal, hogy az ukrajnai háborúban hasznosítsa őket.

Oroszország arab országokban vásárol Starlink-terminálokat
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis

Az Elon Musk tulajdonában álló Starlink szolgáltatása eddig Ukrajnának nyújtott kulcsfontosságú segítséget a harctéri kommunikációban, de ukrán források szerint az orosz erők is egyre inkább kezdenek erre a műholdas internetszolgáltatásra hagyatkozni.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (GUR) kedden közzétett egy hangfelvételt, amelyen orosz katonák arról beszélnek, hogy 200 ezer rubeles (mintegy 800 ezer forint) egységáron vásárolnak Starlink-terminálokat arab szállítóktól.

Andrij Juszov, a GUR szóvivője hétfőn a Reuters hírügynökségnek még azt mondta, Oroszország meg nem nevezett harmadik országokon keresztül szerez be internetszolgáltató terminálokat.

A Starlink saját állítása szerint nem üzletel Oroszországban, és nem nyújt szolgáltatást orosz területen. A Kreml szerint a Starlink-terminálok nincsenek hitelesítve Oroszországban, így azokat nem is tudják használni.

Kapcsolódó írásaink