Külföld

Nem érzik a biztonságot az amerikai zsidók

Egy kedden közzétett, friss felmérés szerint az amerikai zsidók lényegesen kevésbé érzik magukat biztonságban, mint egy évvel ezelőtt.

Nem érzik a biztonságot az amerikai zsidók
Ted Deutch szerint egyre fokozódik a nyomás az amerikai zsidókon
Fotó: AFP/Pool/Kevin Dietsch

Az American Jewish Committee (AJC) globális érdekvédelmi szervezet éves felmérése szerint huszonkét ponttal nőtt azon amerikai zsidók aránya, akik szerint a státuszuk az Egyesült Államokban „kevésbé biztonságos, mint egy évvel ezelőtt” – tudatta keddi cikkében a The Hill. A konzervatív folyóirat beszámolójából kiderül, az AJC vezérigazgatója, Ted Deutch arra szólította fel szövetségeseiket, hogy álljanak ki az antiszemitizmus ellen.

A felmérés azt is kimutatta, hogy az elmúlt évben az amerikai zsidók negyvenhat százaléka változtatott viselkedésén – mely mögött egyértelműen az antiszemitizmustól való félelem húzódik meg. Az érintettek elkerülnek bizonyos helyeket vagy eseményeket, kevéssé vállalják föl vallásuk külső jegyeit, de a közösségi médiában is visszafogták aktivitásukat.

Ted Deutch szerint a Hamász terrortámadása óta eltelt napokban, hetekben és hónapokban a világban megdöbbentő mértékben megnőtt az antiszemita beszéd, a zsidóellenes erőszak és a terroristákat dicsőítő esetek száma.

Kapcsolódó írásaink