Külföld

ENSZ: A hazatérő menekültek gyakran súlyos jogsértések áldozatai lesznek

Törökország nemrég jelezte, hogy több mint egymillió szíriai menekültet küldene vissza hazájába

A Szíriába hazatérő menekültek gyakran súlyos jogsértések áldozataivá válnak az ENSZ emberi jogi főbiztosságának keddi jelentése szerint.

ENSZ: A hazatérő menekültek gyakran súlyos jogsértések áldozatai lesznek
Az emberek túlnyomó többsége, a lakosság több mint 90 százaléka ma szegénységben él
Fotó: AFP/Delil Souleiman

A kormányzati vagy helyenként a de facto hatóságok és egyéb fegyveres csoportok önkényesen bebörtönöznek, bántalmaznak és kínoznak embereket. Egyesektől elkobozzák a pénzüket és vagyonukat, mások szexuális erőszak vagy emberrablás áldozatai lesznek, és tudnak olyanokról is, akik nyom nélkül eltűntek. Az érintettekkel készült interjúkon alapuló jelentés szerint ezek az esetek olyanokkal is előfordulnak, akik nem menekültek el korábban, de jellemzően gyakoribb a hazatérők körében.

Az ENSZ-dokumentumban felhívták a figyelmet a nők különösen kiszolgáltatott helyzetére. Sok esetben a korábban menekültként élő nőket férjük vagy más férfi rokonuk küldi vissza Szíriába, hogy „felmérjék a terepet”.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra kérte a szíriai menekülteket fogadó államokat, hogy ezeket az embereket ne kényszerítsék arra, hogy visszatérjenek hazájukba.

A hazatérésnek önkéntesnek kell lennie, és garantálni kell, hogy a hazatérők tartósan biztonságban lesznek. Minden jel arra mutat, hogy Szíriában nem ez a helyzet – fogalmazott Türk.

Az ENSZ adatai szerint a 2011-ben kirobbant polgárháborúban több mint félmillió ember vesztette életét, és az emberek túlnyomó többsége, a lakosság több mint 90 százaléka ma szegénységben él.

Törökország nemrég jelezte, hogy több mint egymillió szíriai menekültet küldene vissza hazájába.

Kapcsolódó írásaink