Külföld

ENSZ: Elfogadhatatlanok Szíria humanitárius segélyek szállítására vonatkozó feltételei

A határátkelő hétfő este óta zárva van, emiatt az elmúlt napokban több mint 4,1 millió ember nem jutott ellátáshoz Szíria északnyugati részén

Elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Szíria a humanitárius segélyek szállításának engedélyezésére fogalmazott meg – közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) szombaton.

ENSZ: Elfogadhatatlanok Szíria humanitárius segélyek szállítására vonatkozó feltételei
ENSZ: Elfogadhatatlanok Szíria humanitárius segélyek szállítására vonatkozó feltételei (képünk illusztráció)
Fotó: OMAR HAJ KADOUR / AFP

Az OCHA az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) címzett jegyzéke szerint a Szíria által megfogalmazott két elfogadhatatlan feltétel egyike, hogy az ENSZ-nek tartózkodnia kell attól, hogy kapcsolatba lépjen terroristának minősített entitásokkal. Az OCHA hangsúlyozta: „a szervezetnek és partnereinek munkájukból adódóan szükségszerűen egyeztetnie kell mind állami, mind nem állami felekkel”.

A kapcsolatteremtés „elengedhetetlen feltétele annak, hogy még biztonságos és időszerű hozzáférést biztosítsunk az érintett, rászoruló civilekhez, emellett a nemzetközi joggal is összhangban van” – tették hozzá.

Damaszkusz emellett követeli, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) és a Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) segélyszervezet legyen megbízva a szegélyszállítmányok ellenőrzésével, az OCHA azonban leszögezte: ez nem csak praktikus nem volna, de az ENSZ függetlenségével sem állna összhangban.

Szíria ENSZ-nagykövete a héten arról tájékoztatta a szervezetet, hogy a szír vezetés beengedi az országba az ENSZ Törökország felől érkező humanitárius segélyszállítmányait, amelyeket hétfőn azért állítottak le, mert Oroszország megvétózta a segélyfolyosó használatának meghosszabbítását az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT). Megállapodás hiányában így le kellett állítani a szállítmányokat.

A BT-nek küldött levélben ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy Szíria csütörtöki jóváhagyása megalapozza, hogy az ENSZ a meghatározott időszakon belül jogszerűen hajthassa végre a humanitárius műveletet a Báb al-Hava határátkelőn. A határátkelő hétfő este óta zárva van, emiatt az elmúlt napokban több mint 4,1 millió ember nem jutott ellátáshoz Szíria északnyugati részén.

Kapcsolódó írásaink