Külföld

Ciprus szerint Szíria egyes részeit biztonságossá kellene nyilvánítani a menekültek visszatérése érdekében

Az Európai Uniónak fontolóra kell vennie, hogy Szíria egyes területeit biztonságos övezetté nyilvánítsák annak érdekében, hogy menekültek és migránsok visszatérhessenek oda – jelentette ki hétfőn a ciprusi elnök.

Ciprus szerint Szíria egyes részeit biztonságossá kellene nyilvánítani a menekültek visszatérése érdekében
Cipruson a menekülttáborok túlzsúfoltak. Ez a lakosság körében is elégedetlenséghez és jobboldali jogsértésekhez vezet. A szigeten található a Pournara menekülttábor, amelyben – a lakosság érdekében szigorú szabályok betartatása mellett – várakoznak az illegális bevándorlók kérelmük elbírálására
Fotó: AFP/APA-PictureDesk/Tobias Steinmaurer

Frank-Walter Steinmeier német elnökkel folytatott megbeszélése után nyilatkozva Nikosz Hrisztodulidesz elmondta: Ciprus más uniós tagállamokkal együttműködve igyekszik elérni, hogy az EU-n belül megkezdődjék a tárgyalás erről a kérdésről annak érdekében, hogy enyhítsék a legtöbb menekültet és bevándorlót fogadó, földközi-tengeri országokra nehezedő nyomást.

Hozzátette: tudatában van egyes uniós országoknak a kérdéssel kapcsolatos érzékenységének, de az EU-nak állást kell foglalnia arról, hogy Szíria egyes területei elég biztonságosak-e a külföldre távozók visszaküldéséhez.

„Nem hiszem, hogy megoldás lenne, ha nem vitatjuk meg a Szírián belül kialakult helyzetet” – fogalmazott Nikosz Hrisztodulidesz.

Tavaly az előző évinél 37 százalékkal kevesebb (10 990) bevándorló érkezett ugyan Ciprusra, de hivatalos adatok szerint a Szíriából és Libanonból hajóval érkező migránsok száma 355 százalékkal megnőtt: 4259-en érkeztek a tavalyelőtti 937-hez képest.

Konsztantinosz Joannu belügyminiszter nemrégiben közölte, hogy a tengeren mostanában Ciprusra érkezők túlnyomó többsége szíriai, akiket szíriai és libanoni embercsempészbandák utaztatnak be az országba, ezért a ciprusi hatóságok különleges rendőri egységet hoztak létre a járőrözéshez. Joannu hozzátette, hogy tavaly a menedékkérelmek száma 46 százalékkal csökkent, a kitoloncolások és önkéntes hazatérések száma pedig 66 százalékkal

Hrisztodulidesz hétfőn köszönetet mondott Steinmeiernek, a Ciprusra látogató első német államfőnek, amiért országa önként átvállal ezer menedékkérőt Ciprustól.