Külföld

Elnézést kért az úttestre öntött ukrán gabona miatt a lengyel mezőgazdasági miniszter

Czeslaw Siekierski lengyel mezőgazdasági miniszter kedden a gazdák nevében elnézést kért

Czeslaw Siekierski lengyel mezőgazdasági miniszter kedden a gazdák nevében elnézést kért az útra kiszórt ukrán gabona miatt, de hozzátette, hogy a gazdákat meg lehet érteni, és Ukrajna reakciója eltúlzott volt – számolt be az Rbc.ua hírportál a lengyel mezőgazdasági minisztérium közleményére hivatkozva, olvasható a Karpatalja.info-n.

Elnézést kért az úttestre öntött ukrán gabona miatt a lengyel mezőgazdasági miniszter
Mezőgazdák traktorokkal hajtanak be a városközpontba az EU klímapolitikája és az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek behozatala elleni országos tiltakozás során Krakkóban 2024. február 9-én. A lengyel gazdák országszerte tüntetnek, blokádokat tartanak, és lelassítják a forgalmat a legnagyobb városokban
Fotó: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel

A jelentés szerint Siekierski azt mondta: „A lengyel gazdálkodók nevében elnézést kérek a kétségbeesett tetteikért, és megértést kérek a rendkívül nehéz helyzetükkel kapcsolatban”, de kijelentette, hogy korlátozni akarja az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek szállítását.

A tárcavezető szerint a minisztériuma technikai tárgyalásokat folytat az ukrán mezőgazdasági minisztériummal, „amelyek során meg akarjuk határozni azokat a kereskedelmi cserefeltételeket, amelyek korlátoznák az agrár-élelmiszerpiacok stabilitását megzavaró áruk áramlását”. Úgy vélte, „ez a tiltakozás rossz formája, de gyakran használják a különböző országok gazdái”.

„A gazdálkodók nem kontrollálták az érzelmeiket, de emlékezni kell arra, hogy nagyon nehéz gazdasági helyzetben vannak. A tavaszi szántóföldi munkák kezdetén nincs pénzük műtrágyát és növényvédő szert vásárolni. Nehéz nem megérteni a véleményüket, kétségbeesésüket” – mondta Siekierski.

A lengyel agrárminiszter azt is kijelentette, hogy az ukrán hatóságok képviselői sem fogták vissza magukat. „Túl élesek voltak a gazdaságiminiszter-helyettes és korábban a lvivi polgármester nyilatkozatai. Más ukrán politikusok is túl emocionálisak voltak a tájékoztatásban” – mutatott rá Czeslaw Siekierski.

Kapcsolódó írásaink