Külföld

Az olasz sajtó ferdítései ellen tiltakozott a magyar nagykövet

Olaszországban egy tévesen értelmezett hazafias megnyilvánulás eredményeként még jobboldalinak tekinthető médiumok is a brutális antifaaktivista, Ilaria Salis védelmére keltek. A tisztánlátás érdekében Kovács Ádám olaszországi magyar nagykövet levelet küldött az Il Giornale lapnak, amelyet az kedd reggel közölt.

Az olasz sajtó ferdítései ellen tiltakozott a magyar nagykövet
A gazdagréti támadás
Fotó: Police.hu

Az Ilaria Salis elleni magyarországi büntetőper Olaszországban nagy visszhangot váltott ki a sajtóban, kezdte levelét a magyar nagykövet, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyilagos és pártatlan tájékoztatás mellett a médiumok jelentős része a magyar igazságszolgáltatást különösen torzan ábrázolta. Ezeket még jobban beárnyékolták a szerkesztői megjegyzések, amelyek politikai és ideológiai okokbók az olasz–magyar kapcsolatok beárnyékolására törekednek.

Kovács Ádám hangsúlyozta, hogy a magyar igazságszolgáltatás teljesen függetlenül fog dönteni, ugyanakkor alig vagy egyáltalán nem esett szó Ilaria Salis tetteiről.

„A magyar nyomozó hatóságok által összegyűjtött bizonyítékok szerint egyértelműnek tűnik a kép az egy évvel ezelőtti, februári napokban történtekről: Európa különböző országaiból szélsőséges szervezetekhez tartozó aktivisták hálózata mozgósított Magyarországra való utazásra, azzal az előre megfontolt céllal, hogy szélsőjobboldali személyeket céloznak meg (a ruházatuk alapján kiválasztva), és olyan súlyos testi és lelki sérüléseket okoznak nekik, hogy eltántorítsák őket ideológiai meggyőződésüktől. Az Igazságügyi Hatóság birtokába került, a sajtóban is megjelent videókon teljesen jogellenes magatartás látható az ellentétes ideológiai eredetű áldozatok elleni, agresszív támadások során, amelyek súlyos sérüléseket okoztak, és mindezt gondosan és előre kitervelten hajtották végre” – fogalmaz a magyar nagykövet, aki tendenciózusnak látja, hogy ezeket a, nagyon súlyos eseményeket lekicsinylik, és manipulatív módon mutatják be, mintha egy egyszerű „tüntetők közötti verekedés” történt volna.

A nagykövet emlékeztet arra, hogy az erőszak soha nem ismerhető el demokratikus értékként, és a szóban forgó esetben tapasztalt erőszakot soha nem lehet a közös európai demokratikus értékek védelmének minősíteni.

„Mi, magyarok már nagyon nagy árat fizettünk azért, hogy kivívjuk a szabadságot a szovjet kommunista rezsimtől, és még korábban a náci rezsimtől, ezért nem tűrhetjük, hogy a demokratikus véleménynyilvánítás szabadságának megtagadóiként bélyegezzenek bennünket” – folytatódik a levél. „A történelem megtanított bennünket arra, hogy távol tartsuk magunkat minden olyan ideológiától, amely az állam monopóliumát akarja felszámolni a közbeszéd paramétereinek megszabására irányuló, legitim erőszak alkalmazásában.

A nagykövet kiemeli, hogy a „fasiszta veszély” elleni küzdelem – az egyesült, békés és demokratikus mai Európában már megkérdőjelezhető állítás – nem igazolhatja azt a magatartást, amellyel Ilaria Salist vádolják, és hazájában már korábban elítélték. A politikai erőszak soha nem a „történelem jobb oldalán” áll.

Különösen aggasztónak és elfogadhatatlannak tartja Kovács Ádám, hogy egyes sajtóorgánumok és politikusok már a büntetőper megkezdése előtt büntetlenséget követelnek az objektíve nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolt személynek, amely a törvényesség és jogállamiság elve alapján is megdöbbentő.

Befejezésül pedig arra hívja fel a figyelmet a nagykövet, hogy Budapest Európa és a világ egyik legbiztonságosabb fővárosa, és ez bennünket, magyarokat büszkeséggel tölt el, mindez egyúttal garancia minden külföldi vendég számára, aki meg akarja látogatni fővárosunk szépségeit, és el szeretne merülni egyedülálló hangulatában.

Kapcsolódó írásaink