Külföld

A lengyel gazdák öt átkelőt tartanak blokád alatt az ukrán határon

A lengyel gazdák öt ellenőrzőpontot zártak le, több mint ezer kamion áll sorban – közölte kedden Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője, számolt be az Rbc.ua hírportál, olvasható a Karpatalja.info-n.

A lengyel gazdák öt átkelőt tartanak blokád alatt az ukrán határon
Traktoros gazdák a lengyel–ukrán határátkelőhelynél a kelet-lengyelországi Dorohuskban
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

Demcsnko elmondta, hogy tegnap délelőtt tíz óráig a lengyel gazdák két átkelőhelyet blokkoltak: a Jahodin és Rava-Ruszka ellenőrzőpontokat. És már tíz óra után folytatták a Sehinyi átkelőhely blokádját, valamint kiterjesztették akciójukat az Usztiluh és Uhriniv ellenőrzőpontokra.

„Valójában ez az az öt átkelőhely, ahol a teherautók forgalma le van tiltva Lengyelország területén” – emlékeztetett.

Jelenleg a határon egy óra alatt egy-három teherautó tud átkelni mindkét irányban.

„Minden a szervezőkön és a résztvevőkön múlik, illetve azon, hogy átengedik-e a járműveket ott, ahol akadályozzák a forgalmat. Szerencsére a forgalom más járműkategóriák esetében akadálytalan. A személygépkocsik és a buszok mindkét irányban szabadon átkelhetnek a határon” – magyarázta.

„Ami a sorban állást illeti, ma délelőtt körülbelül 1250 tehergépjármű állt sorban ebben az öt irányban. A legnagyobb sorok a Jahodin és a Rava-Ruszka átkelőhelyeknél vannak. Itt azok a kamionok várnak Lengyelország területén, amelyek a határon Ukrajna irányában szeretnének átkelni” – mondta el Andrij Demcsenko.

Kapcsolódó írásaink