Külföld

Az ENSZ az iskolai propaganda felhagyására utasította Oroszországot

A szervezet aggodalmát fejezte ki a gyermekjogok sérülése miatt

Az ENSZ gyermekjogi bizottsága csütörtökön felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon az iskolai tananyag politikai célokra való felhasználásától és a korábban kiadott tankönyvek átírásától, valamint vizsgálja ki, követett-e el háborús bűncselekményt az ország gyermekjogi biztosa.

Az ENSZ az iskolai propaganda felhagyására utasította Oroszországot
Vlagyimir Putyin. Szülők. Barátok. Tanárok című könyve. Megjelenésekor több oroszországi iskola is hivatalos ajánlást kapott, hogy vásároljanak példányokat a könyvből (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Alexander Nemenov

A 18 tagú, független szakértőkből álló bizottság a jelentésben felkérte az orosz hatóságokat, hogy fejezzék be azt a „széles körű állami propagandát, amelyet az ukrajnai háborúról terjesztenek a közoktatásban”; beleértve egy nemrég kiadott történelmi szöveggyűjteményt és azt a módszertani könyvet is, amely szerintük arra készíti fel az oktatókat, hogyan kell bemutatni a tanulóknak az orosz kormány háborúval kapcsolatos álláspontját.

A bizottság ezenkívül aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az orosz katonák erőszakos cselekményeket követhetnek el ukrán gyerekek ellen.

A bizottsági jelentés azon a kétnapos meghallgatáson alapul, – amelyet január 22-én és 23-án tartottak Genfben – azon folyamat részeként, amelyben az ENSZ valamennyi tagállamát rendszeresen átvilágítja a gyermekjogok érvényesülésének szempontjából.

A meghallgatáson részt vett orosz delegáció egyik tagja, a szociális- és munkaügyi miniszterhelyettesi posztot betöltő Alekszej Vovcsenko januárban tagadta, hogy Oroszország ukrán gyermekeket hurcolt volna el az ukrajnai háború folyamán, és hozzátette, hogy a háború kezdete óta Oroszország mintegy 4,8 millió ukránról, köztük 770 ezer gyermekről is gondoskodik.

A kijevi vezetés korábban azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy a háború kezdete óta mintegy 20 ezer ukrajnai gyereket hurcoltak el szüleik vagy gondviselőjük beleegyezése nélkül Oroszországba vagy valamelyik megszállt területre; ezért az ENSZ Oroszországot is feltette a gyermekjogokat megsértő országok listájára, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pedig nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen.

Az ENSZ gyermekjogi bizottsága Oroszország gyermekjogi helyzetét tíz évvel ezelőtt vizsgálta utoljára. Januárban további öt ENSZ-tagállamban is áttekintették a gyermekjogok helyzetét.

Kapcsolódó írásaink