Külföld

Magyarország ellen hoznának létre koalíciót a lengyelek

A lengyel védelmi miniszter szerint Magyarországnak a török döntés után azonnal hozzá kellene járulnia Svédország NATO-csatlakozásához – olvasható a Mandineren megjelent írásban.

Magyarország ellen hoznának létre koalíciót a lengyelek
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter és Ursula Von Der Leyen
Fotó: AFP/John Thys

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter egy koalíció létrehozására szólított fel, amely nyomást gyakorolna Magyarországra, hogy azonnal járuljon hozzá Svédország NATO-csatlakozásához – írja a PAP hírügynökség.

A miniszterelnök-helyettes úgy gondolja, a ratifikáció Európa és a világ biztonságának alapvető kérdéséről, valamint a NATO északi szárnyának erősítéséről szól.

„A magyaroknak azonnal hozzá kellene járulniuk Svédország NATO-csatlakozásához a törökök kedvező döntését követően”

– jelentette ki, figyelmen kívül hagyva, amit többek között Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója mondott a Mandinernek, azaz, hogy nincs összefüggés a magyar és a török döntés között.

„Érdemes egy koalíciót összeállítani, amely nyomást gyakorolna Magyarországra a döntés mielőbbi meghozatalára”

– folytatta a lengyel politikus, aki nem tudja elképzelni, hogy Magyarország hosszú távon blokkolja a ratifikációt, úgy véli a késlekedés a NATO minden tagjára negatív hatással van.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztviselő is azt mondta a Politicónak: Németország is nyomást akar gyakorolni Magyarországra annak érdekében, hogy gyorsítsa fel Svédország NATO-tagsági kérelmének jóváhagyását.

Kapcsolódó írásaink