Külföld

A kazah elnök kinevezte az ország új miniszterelnökét

A 43 éves Bektenov korábban Kazahsztán állami korrupcióellenes ügynökségét vezette

Olzsasz Bektenovot, eddigi kabinetfőnökét nevezte ki Kaszim-Zsomart Tokajev államfő Kazahsztán új miniszterelnökének – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

A kazah elnök kinevezte az ország új miniszterelnökét
Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök
Fotó: AFP/Giuseppe Cacace

A kabinetfőnök miniszterelnöki jelölését az Amanat (Ősök Hagyománya) kormánypárt javasolta. Ezt követően Kaszim-Zsomart Tokajev megvitatta Bektenov jelöltségét az asztanai parlament alsóházában, a Mazsiliszben, majd a jóváhagyó parlamenti szavazás után hivatalosan miniszterelnöknek nevezte ki addigi kabinetfőnökét.

A 43 éves Bektenov korábban Kazahsztán állami korrupcióellenes ügynökségét vezette. Parlamenti beszédében kijelentette, hogy határozott és operatív intézkedéseket léptet életbe az ország gazdaságának fejlesztésére, különös tekintettel az iparra, az olajtermelésre, az engergiaellátásra és a vízgazdálkodásra.

A kazah elnök hétfőn fogadta el az addigi miniszterelnök, Alihan Szmailov vezette kormány lemondását. Az elnöki hivatal nem tájékoztatott a kabinet távozásának okáról.

A kormányátalakítások már-már rutinszerű gyakorlattá váltak az olajban gazdag közép-ázsiai országban, ahol a hatalom nagyrészt az elnök kezében összpontosul.

Kapcsolódó írásaink