Külföld

Több tucat palesztin fegyveressel végzett az izraeli hadsereg

Az IDF emellett ismét műveleteket indított az övezet északi részén is, ahol a Gázát irányító Hamász terrorszervezet fegyveresei újra erőre kaptak

Újabb műveleteket hajtott végre az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetben, Hán-Júnisznál. A fegyveres erők hétfői közleménye szerint a város déli részén folyó harcokban több tucat palesztin fegyveressel végeztek.

Több tucat palesztin fegyveressel végzett az izraeli hadsereg
Az izraeli hadsereg katonái a Gázai övezetben a hadművelet végrehajtása után
Fotó: AFP/Israeli Army

A hadsereg azt is bejelentette, hogy vasárnap támadást intézett a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezet fegyveres szárnyát, az Izzedín al-Kasszám Brigádokat vezető Mohammed Szinvár – a Hamász gázai vezetője, Jahja Szinvár öccsének – irodája ellen, ahol feltehetően az Izrael elleni október 7-i támadást megtervezték.

Az IDF emellett ismét műveleteket indított az övezet északi részén is, ahol a Gázát irányító Hamász terrorszervezet fegyveresei újra erőre kaptak, valamint razziákat tartott hétfő éjjel Ciszjordániában. Ez utóbbiak során 33 palesztint vettek őrizetbe.

A Palesztin Foglyok Egyesülete nevű emberi jogi szervezet adatai szerint október 7-e óta több mint 6500 embert vettek őrizetbe a területen.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma – a hivatalos palesztin számítások szerint – meghaladja a 27 ezret.

Kapcsolódó írásaink