Külföld

Oroszországba tartó robbanóanyagokat foglaltak le Georgiában

Vélhetően terrortámadásra szánták a szállítmányt

A georgiai különleges szolgálatok feltartóztattak egy robbanóanyagokat tartalmazó szállítmányt, amely az ukrajnai Odesszából Románia, Bulgária és Törökország érintésével az oroszországi Voronyezsbe tartott, és amelyet valószínűleg terrortámadásra szántak – közölte a georgiai állambiztonsági szolgálat hétfőn.

Oroszországba tartó robbanóanyagokat foglaltak le Georgiában
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Romeo Gacad

A tervek szerint a robbanóanyagok eredeti úti célja a délnyugat-oroszországi Voronyezs volt, de később a szervezők terve módosult: úgy döntöttek, hogy egy konténert küldenek három robbanószerkezettel megrakva Oroszországba, míg egy további konténert – szintén három robbanószerkezettel - a georgiai fővárosban, Tbilisziben, egy meghatározott címen akartak hagyni.

Az Oroszországi Föderációba tartó szállítmányt a georgiai oldalon megállították, mielőtt átlépte volna a határt. A georgiai állambiztonsági szolgálat szerint az elkövetők azt a látszatot kívánták kelteni, hogy a Georgiában vagy az országon kívül végrehajtott terrorcselekményekért Tbiliszi a felelős, mind a tervezés, mind a végrehajtás tekintetében.

Az ügynökség adatai szerint „hét georgiai, három ukrán és két örmény állampolgár vett részt a robbanóanyagok georgiai behozatalában és az országon belüli mozgatásában. A szállítást egy ukrán állampolgár, Andrij Sarasidze szervezte meg, aki 2020-ban a Nép Szolgája kormánypárt Odessza területi regionális képviselőjelöltje volt, és a (georgiai) Batumi városából származik.

A robbanószerkezetek a vizsgálat szerint katonai gyártmányú C-4-es műanyag robbanóanyagot tartalmaznak, amelyek elektromos detonátor és speciális időzítő segítségével hozhatók működésbe. Össztömegük eléri a 14 kilogrammot – derült ki a hatósági tájékoztatásból.

Kapcsolódó írásaink