Külföld

Dél-Koreának adta ki Montenegró a „kriptokirály” társát

Dél-Koreának adta ki a Terraform blokklánccég pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsunt, a kriptokirályként is ismert Do Kvon társát Montenegró – közölte az Adria-parti ország igazságügyi minisztériuma hétfőn.

Dél-Koreának adta ki Montenegró a „kriptokirály” társát
A dél-koreai kriptokirályt és társát közokirat-hamisítás miatt ítélték négy hónap börtönbüntetésre Montenegróban
Fotó: AFP/Savo Prelevic

Do Kvont és Hon Csang Dzsunt tavaly március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre készültek felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal akart utazni. Tavaly júniusban közokirat-hamisítás miatt mindkettőjüket négy-négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Podgoricában.

Időközben a montenegrói igazságügyi minisztériumhoz az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától is érkezett kérelem a férfiak kiadatására. A podgoricai felsőbíróság novemberben, a kiadatásról szóló döntést követően arról tájékoztatott, Do Kvon beleegyezett abba, hogy Dél-Koreának adják ki, ugyanakkor a végleges döntést erről az igazságügyi miniszternek kell meghoznia azt követően, hogy a férfi letöltötte kiszabott börtönbüntetését Montenegróban.

A montenegrói igazságügyi minisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint egyelőre csak Hon Csang Dzsunt adták ki, Do Kvon kiadatásáról nem esett szó.

Do Kvon blokklánccége 2022-ben omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna, elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint 40 milliárd dollárt veszítettek.

A „kriptokirály” korábban ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy „egyáltalán nincs szökésben”, azonban tartózkodási helyét „biztonsági okokra” hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.

Kapcsolódó írásaink

A bitcoin jegyzése 21 hónapos csúcsra emelkedett

ĀLendületesen indította az új évet a világ legnagyobb kriptovalutája, így reagált a bitcoin azokra a várakozásokra, hogy idén nő azoknak a területeknek a száma, ahol hivatalosan is használhatják