Külföld

Dél-Koreába látogatott az orosz külügyminiszter-helyettes

Washington és Szöul azzal vádolja a phenjani vezetést, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak

Dél-Koreába látogatott Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes az Észak-Korea kapcsán kialakult súrlódások közepette – közölte vasárnap a szöuli külügyi tárca.

Dél-Koreába látogatott az orosz külügyminiszter-helyettes
Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes
Fotó: AFP/Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China/Handout

A tájékoztatás szerint Rudenko a dél-koreai fővárosban hivatali partnerével, Csung Bjung Vonnal tárgyalt még pénteken. Csung komoly aggályait tolmácsolta Rudenkónak Moszkva és Phenjan fokozott katonai együttműködése miatt, egyben pedig sürgette Oroszországot, hogy „felelősségteljes lépeseket” tegyen az ügyben.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő nem sokkal korábban arról beszélt, hogy a Szöul és Phenjan között kialakult feszültségek „elsősorban az Egyesült Államok és szövetségesei, így a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) és Japán szemtelen politikájára vezethetők vissza”. Zaharova akkor Jun Szok Jol dél-koreai elnök azon kijelentésére reagált, miszerint Észak-Korea az egyetlen állam a világon, amely törvénybe iktatta a megelőző atomcsapás lehetőségét.

Zaharova arról is beszélt, hogy „az Egyesült Államok vezető szerepe immár a múlté”, és a globális Dél „feltételezhetően mindössze egy apró nyomásgyakorlási eszköz Washington geopolitikai játszmájában”.

Válaszul Dél-Korea bekérette az orosz nagykövetet szombaton a szöuli külügyminisztériumba.

Phenjan és Moszkva az utóbbi időben szorosabbra fűzte kapcsolatait. Washington és Szöul azzal vádolja a phenjani vezetést, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak.

Kapcsolódó írásaink