Külföld

Szabadságvesztésre ítéltek egy nőt Georgiában egy Sztálint ábrázoló szentkép megrongálása miatt

Ötnapos szabadságvesztésre ítélt a bíróság Georgiában egy nőt, aki január 9-én kék festékkel megrongálta a tbiliszi Szentháromság-székesegyház egyik, Sztálint is ábrázoló vallási ikonját – jelentette pénteken a helyi média.

Szabadságvesztésre ítéltek egy nőt Georgiában egy Sztálint ábrázoló szentkép megrongálása miatt
Tbilisziben Joszif Sztálin szovjet diktátor védelmében tüntettek (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Vano Shlamov

Nata Peradzét vandalizmus vádjával állították bíróság elé azt követően, hogy január 13-án oroszbarát szélsőjobboldali csoportok és a hívők mintegy háromezres tömege – Peradzéra börtönbüntetést, valamint az ilyen esetekre vonatkozó törvény szigorítását követelve – tüntetést tartott a fővárosban.

Az ügy rávilágít a grúz származású egykori szovjet diktátor örökségével kapcsolatos mély megosztottságra a kaukázusi országban. Noha az ortodox egyház georgiai híveinek egy része blaszfémiának tartja a bevallottan ateista, a vallást erőszakkal elnyomó Sztálin megjelenítését a szentképeken és más szakrális alkotásokon, más hívőknek nincsen ez ellen kifogásuk.

A Joszif Visszarionovics Dzsugasvili néven született egykori szovjet diktátort a megrongált ikon egyik oldalsó táblája ábrázolja, amint a második világháború, a Moszkvát fenyegető német támadás idején megáldja őt az orosz ortodox vallás egyik vak szentje, moszkvai Szent Matróna.

Korábban már egy másik, Matrónát és Sztálint ábrázoló ikon is botrányt kavart: 2008-ban Oroszországban egy szentpétervári templomban akasztották ki a szentképet, ám rövidesen eltávolították.

Az ortodox egyház egészében elítéli a néhai diktátor tevékenységét, akinek uralma alatt a Gulág táboraiban és éhínségekben sok millió ember pusztult el, s akinek szerepe volt ortodox templomok tömegeinek megsemmisítésében és az egyház képviselőinek üldözésében.

Kapcsolódó írásaink