Külföld

Újabb nagy hatótávolságú amerikai bombák tartanak Ukrajnába

Az amerikai hadsereg azt tervezi, hogy eljuttatja Ukrajnának a Boeing által nemrégiben kifejlesztett új, nagyobb hatótávolságú lőszer első szállítmányát – írja a Reuters és a Politico, amely szerint a bombák már ezen a héten megérkezhetnek az országba.

Újabb nagy hatótávolságú amerikai bombák tartanak Ukrajnába
Az ukrán hadsereg Mini Grad többcsövű rakétavetőkkel lőtte az orosz állásokat Kupjanszk irányában
Fotó: AFP/Anadolu/Ozge Elif Kizil

Miután a Pentagon nemrég befejezte a földi indítású kis átmérőjű bombák (GLSDB) végső tesztjeit, az USA előkészíti a Kijevbe történő első szállítást – jelentette a Politico két tisztviselőre és két másik, a megbeszéléseket ismerő személyre hivatkozva. A bombák maximális hatótávolsága 90 mérföld (145 km) lehet, és jelentős képességet jelentenek Ukrajna számára – mondta az egyik tisztviselő.

Mélyebb csapásmérő képességet ad nekik, amivel eddig nem rendelkeztek, kiegészíti a nagy hatótávolságú tűzarzenáljukat – tette hozzá az informátor, aki szerint „ez csak egy plusz nyílvessző az ukránok tarsolyában, amely lehetővé teszi számukra, hogy többet tegyenek”.

Az amerikai hadsereg nem volt hajlandó megerősíteni a szállítmány pontos időpontját, bár Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy a bombát valamikor az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) keretében fogják biztosítani. Hozzátette, hogy Washington Ukrajnára bízza a szállítás részleteit.

A Boeing és a Saab által közösen kifejlesztett új bombák földi indítású változata még nem került be az amerikai arzenálba, amely jelenleg csak légi indítású változatot tartalmaz. A fegyver a Reuters szerint kétszer akkora hatótávolsággal rendelkezik, mint az amerikaiak által szállított, az ukrán csapatok által már használt High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) – írja az oroszhírek.hu.

A GLSDB tesztelése január 16-án fejeződött be, és a fegyver már szerdán megérkezhet Ukrajnába.

A szállítások felgyorsítása érdekében a Boeing és a Pentagon állítólag megállapodott egy gyorsított, kilenchónapos opcióban, amelynek keretében a vállalat megkerülte a szokásos fegyvereladási felülvizsgálatot, amely biztosítja, hogy a cégek a lehető legalacsonyabb árat adják.

Kijev már kimerítette eddigi leghosszabb hatótávolságú lőszereiből, az amerikai gyártmányú ATACMS rakétából meglévő kis készletét, és többször is további fegyvereket kért a külföldi partnereitől. Bár a GLSDB kisebb teljesítményű, mint az ATACMS, nagyobb hatótávolsága és olcsóbb előállítási költsége mélyebb és gyakoribb csapásokat tehet lehetővé orosz területen.

Moszkva terrorcselekményként ítélte el a polgári infrastruktúra elleni korábbi támadásokat, és a Kijevnek nyújtott nyugati katonai támogatások megszüntetését követelte, mondván, hogy a fegyverek csak meghosszabbítanák a konfliktust, és még több vérontáshoz vezetnének anélkül, hogy befolyásolnák a konfliktus kimenetelét.

Kapcsolódó írásaink