Külföld

Ukrán katonai vezető: Az oroszok mérgező anyagot tartalmazó lövedékeket vetettek be ukrán területen

A klórpikrin ellen a közönséges gázálarcok is védelmet nyújtanak

A délkelet-ukrajnai Tavria szektorban az orosz erők egy nap alatt ötször használtak mérgező anyagokat tartalmazó lőszert, valószínűleg klórpikrines gránátokat – mondta el Olekszandr Stupun ezredes, a térségben harcoló ukrán erők közös sajtóközpontjának szóvivője egy keddi tévéműsorban.

Ukrán katonai vezető: Az oroszok mérgező anyagot tartalmazó lövedékeket vetettek be ukrán területen
Olekszandr Stupun ezredes: A délkelet-ukrajnai Tavria szektorban az orosz erők egy nap alatt ötször használtak mérgező anyagokat tartalmazó lőszert, valószínűleg klórpikrines gránátokat
Fotó: Facebook/Olekszandr Stupun

„Az ellenség továbbra is megsérti a hadviselés szokásait, és mérgező, azaz vegyi anyagot tartalmazó lőszert használ. Tegnap öt ilyen esetet rögzítettek. Ezek valószínűleg K–51-es gránátok voltak, amelyek klóropikrint tartalmaztak" – fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy az ukrán hatóságok minden ilyen esetet külön kivizsgálnak és elemzéseket készítenek, amelyeket majd eljuttatnak a nemzetközi intézményekhez. Stupun megjegyezte ugyanakkor, hogy a klórpikrin ellen a közönséges gázálarcok is védelmet nyújtanak. Andrij Rudik százados, egy ukrán fegyverzetkutató központ néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy Oroszország növeli a vegyszeres lőszerek használatát, és új típusú gránátokat használ Ukrajna ellen.

Az ukrán vezérkar stratégiai kommunikációs osztálya a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán erők eltaláltak egy orosz légvédelmi radarállomást az Oroszország által még 2014-ben megszállt Krím félszigeten, Rozdolne falu közelében.

Az ukrán határőrség sajtószolgálata közölte, hogy a luhanszki határosztag bázisán egy újabb dandár jellegű különítmény jött létre, amely már az orosz agresszió visszaverésére irányuló feladatokat látja el. A közlemény szerint a csapat a Pomszta (bosszú) elnevezést kapta jelképesen. Ez volt ugyanis a két éve kezdődött orosz invázióban elsőként elesett határőr, Denisz Tkacs főtörzsőrmester hívóneve. Ez már a tizedik dandárja a határőrséghez tartozó rohamgárdának.

Kapcsolódó írásaink