Külföld

Olaf Scholz: Németország mindent megtesz Ukrajna „hatalmas” uniós támogatása érdekében

Az elmúlt hetekben az Ukrajnának szánt támogatás növelésére szólította fel az uniós államokat

Olaf Scholz német kancellár szerdán kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai szövetségesek közösen olyan „hatalmas mértékű” támogatást nyújtsanak Ukrajna számára, amely befolyással van Vlagyimir Putyin orosz elnök döntéseire.

Olaf Scholz: Németország mindent megtesz Ukrajna „hatalmas” uniós támogatása érdekében
Olaf Scholz: Németország mindent megtesz Ukrajna „hatalmas” uniós támogatása érdekében
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Ann-Marie Utz

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a közös európai hozzájárulás olyan hatalmas mértékű legyen, hogy arra Ukrajna építeni tudjon, Putyin pedig ne számolhasson annak csökkenésével” – közölte a német kancellár a német parlament alsóházában mondott beszédében az Ukrajna katonai támogatása ügyében összehívott EU-csúcs előtt.

Scholz az elmúlt hetekben az Ukrajnának szánt támogatás növelésére szólította fel az uniós államokat.

Egy, a Financial Times című brit lap által szerdán közzétett véleménycikkben a német kancellár négy másik uniós vezetővel együtt beismerte, hogy a szövetség március végéig nem tesz eleget az egymillió tüzérségi lőszer Ukrajnába szállítására vonatkozó ígéretének.

„Az ígéretünket azonban nem szeghetjük meg” – írta a német kancellár Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel, Petr Fiala cseh kormányfővel, Kaja Kallas észt miniszterelnökkel és Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel együtt.

Mivel a most leadott megrendeléseket csak jövőre teljesítik a lőszergyártók, a vezetők arra hívták fel a figyelmet, hogy megoldást kell találni a tüzérségi lövedékek szállításának felgyorsítására a meglévő készletekből vagy közös beszerzés révén.

„Minden államnak meg kell tennie minden tőle telhetőt Ukrajna támogatásáért” – írták, hozzátéve, hogy a lőszerutánpótlás az ukrán katonák számára élet-halál kérdése.

Kapcsolódó írásaink