Külföld

Főhajtás a busztragédia áldozatai előtt

Csaknem napra pontosan negyedszázada tragikus buszbaleset történt az ausztriai Deutschlandsbergben. Az emberi gondatlanságból bekövetkezett szerencsétlenségben tizennyolc magyar iskolás hunyt el.

Főhajtás a busztragédia áldozatai előtt
A kőszegi iskolásokat szállító busz roncsai. A balesetben tizennyolc ember hunyt el, és negyvenen sérültek meg
Fotó: AFP / GEPA / APA / Michael Riedler

1999. január 24-én tragikus buszbaleset történt Deutschlandsbergben, amelyben tizennyolc kőszegi és környékbeli iskolás vesztette életét – emlékeztetett a csaknem negyedszázada történt katasztrófára az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). A fiatalokat szállító busz vezetője a hibás fékrendszer – egészen pontosan a főtengelyt fékező úgynevezett retarder – miatt elvesztette uralmát a jármű fölött, és többször felborult. Az esetben további negyvenen sérültek meg, közülük huszonheten súlyosan. Az áldozatok tiszteletére január 26-án, pénteken este megemlékezést tartottak a grazi Magyar Konzulátus és a deutschlandsbergi római katolikus városi plébánia közös szervezésében.

A főhajtáson mintegy százan gyűltek össze, köztük hajdani tűzoltók, mentők, rendőrök, kórházi dolgozók és politikusok, akik közül anno többen részt vettek a mentésben. Jelen volt Básthy Béla, Kőszeg város polgármestere és néhányan az áldozatok hozzátartozói közül is.

Kapcsolódó írásaink