Külföld

Az olasz kormány a szélsőbaloldali antifát védi

Olaszországban meglepő módon még a jobboldali kormány is az agresszív, brutális antifatag, Ilaria Salis védelmére kelt, aki német társaival együtt 2023 februárjában Gazdagréten embertelenül, viperával megvert egy általuk neonácinak vélt férfit, akit azért feltételeztek szélsőjobboldalinak, mert terepszínű nadrágot viselt. Sajtóhírek szerint Giorgia Meloni, miniszterelnök még Orbán Viktor kormányfőt is felhívta az ügyben. A Mandiner hétfőn beszámolt róla, hogy elkezdődött az antifa-támadások tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Ilaria Salis, az olasz elsőrendű vádlott mosolyogva érkezett a terembe társa, a letartóztatásban lévő német férfi után.

Az olasz kormány a szélsőbaloldali antifát védi
A gazdagréti támadás
Fotó: police.hu

Az olasz–magyar diplomáciai nagyüzem azért indult be Ilaria Salis érdekében, mert a magyar ügyészség szerint bűnszervezetben Budapesten garázdálkodó hölgy zokon vette fogvatartásának körülményeit, és a szélsőbaloldali terrorszervezet, az antifa tagjának állításait pártállástól függetlenül tényként könyvelték el.

Ezt mutatja, hogy a baloldalisággal nehezen vádolható Il Giornale cikke is ilyen szemüvegen keresztül íródott. A lap leszögezi, hogy az olasz politika legfelsőbb köreiben is aggódnak a terrorista sorsáért, és nem európai bánásmóddal vádolják a magyar törvényszolgáltatást. Az olasz olvasók sajnálatosan ezen fórumon sem kapnak tárgyszerű ismertetést az elkövetett brutális bűncselekményről, így természetesen nem tudják helyén kezelni Salis kisasszony állításait.

Ilaria Salis annak az antifa különítménynek vezéregyénisége, akik viperával agyba főbe vertek egy nekik nem tetsző, terepmintás ruhában munkába siető, fasisztának gondolt járókelőt. Érdemes ismételten átolvasni, megtekinteni az esetről szóló korábbi tudósításokat.

A Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében egyébként kedélyesen mosolygó Salist először a szélsőbaloldali Demokrata Párt vezetője, Elly Schlein vette védelmébe, aki Meloninak címzett vádbeszédében úgy fogalmazott: „Számomra nem világos, hogy egy ilyen, az európai és nemzetközi jogot sértő esetet követően az olasz kormány miért nem hallatja hangját a magyar vezetőknél. Mondom ezt annak ismeretében, Meloni közismerten baráti viszonyban áll Orbán Viktorral.”

Később újságírók előtt Antonio Tajani külügyminiszter kijelentette: „Magyaroszágon az igazságszolgáltatás a kormánytól függetlenül teszi a dolgát, ám határozottan jeleztük, az olasz fogolynál alkalmazott bánásmód nem nyerte el tetszésünket.”

Az Il Giornale szerzőjének tudomása szerint telefonon megtörtént a kapcsolat felvétel a magyar és az olasz miniszterelnökök között, amelyre azóta több magyar médium is utalt, bár hivatalosan egyik kormányfő sem erősítette meg a beszélgetés tényét.

A vandál gyermekére büszke Roberto Salis, Ilaria 59 éves apja remek hírnek minősítette a miniszterelnök közbenjárását a magyar kollégájánál. Véleménye szerint a per lezárását követően az az eldöntendő csupán, melyik országban tartják majd „háziőrizetben” a lányát. Mindez persze nem ennyire egyszerű, hiszen az olasz nőt 11 évre ítélheti a bíróság az ügyészség kezdeményezése nyomán.

Kapcsolódó írásaink