Külföld

Rzeczpospolita: az ukránok miatt emelkedik a bűnözés Lengyelországban

A bűncselekmények több mint felét ukránok követték el

A Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezdete óta Lengyelországba érkező ukrán menekültek beáramlása negatívan hatott a bűnözésre az országban, jelentette a Rzeczpospolita című újság a rendőrségtől kapott adatokra hivatkozva – írja az oroszhirek.hu.

Rzeczpospolita: az ukránok miatt emelkedik a bűnözés Lengyelországban
Sok ukrán migráns nem tartja be az ittas vezetés miatti bírósági tilalmakat sem (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Mateusz Slodkowski

Tavaly összesen 17 278 törvénysértést követtek el külföldiek Lengyelországban, 2400-zal többet, mint 2022-ben – írta a lap a migráció sötét oldala című, múlt héten megjelent cikkében. 2013-ban ez a szám mindössze 3500 volt – jegyezte meg a lap.

A bűncselekmények több mint felét ukránok követték el, őket grúz és belorusz állampolgárok követték a rendőrségi adatok szerint.

Minden harmadik jogsértés alkoholfogyasztással és ittas vezetéssel függött össze. Tavaly 4898 ilyen eset volt, és a jelentések szerint 70 százalékukban ukrán állampolgárok voltak érintettek. Az ittas vezetés egyre nagyobb problémává válik Lengyelországban, az elkövetők vérmintáiban kimutatott magas alkoholszint még a tapasztalt rendőröket is meglepte – írta a lap.

Sok ukrán migráns nem tartja be az ittas vezetés miatti bírósági tilalmakat sem. 2023-ban 871 külföldit, köztük 518 ukrán állampolgárt vádoltak meg ittas vezetéssel, amiért akár három évre is rács mögé kerülhetnek. A rendőrség adatai szerint 2022-ben csak 400 ilyen eset volt.

Egyes külföldi állampolgárok büntethetetlenséget éreznek, mivel nem az ország állampolgárai – mondta a Rzeczpospolita című lapnak Wojciech Apiary közlekedési szakértő.

„Lengyelországban 2,5 millió ukrán állampolgár él, így ennek a jelenségnek ezzel a ténnyel kell összefüggésben állnia” – mondta Miroslaw Skorka, a Lengyelországi Ukránok Szövetségének munkatársa. "Az ukránok talán kulturális okokból többet isznak, és úgy ülnek volán mögé" – vetette fel.

A rendőrség adatai szerint a külföldiek által elkövetett lopások és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma is emelkedett tavaly Lengyelországban, elérve a 3240-et, illetve a 2451-et. Az elkövetők 208 esetben jelentős mennyiségű kábítószerrel a kezükben bukott le.

„Egyre több és több külföldit fogadunk. A saját országukban gyakran félnek megszegni a törvényt, de Lengyelországban azt hiszik magukról, hogy vendégek, akiknek mindent szabad” – mondta Brunon Holyst kriminológus professzor, aki társadalmi kampányokat sürgetett a törvénysértés következményeinek elmagyarázására.

Kapcsolódó írásaink