Külföld

Szabadlábra helyezték Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt

A bangladesi fellebbviteli bíróság vasárnap elrendelte, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz közgazdászt, akit január elején, a munkaügyi törvények megsértése miatt ítéltek hat hónap börtönbüntetésre.

Szabadlábra helyezték Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt
A bangladesi Nobel-békedíjas Muhammad Junusz (2. j) 2024. január 28-án elhagyhatta a dakai bíróságot óvadék ellenében
Fotó: AFP/Munir Uz Zaman

A bírósági döntés mindaddig érvényben marad, míg az ítélet elleni fellebbezés ügyében döntés nem születik – tette hozzá a testület.

A 83 éves üzletembernek az elmúlt időszakban több munkaügyi törvénysértés miatt is bíróság elé kellett állnia, legutóbb augusztus 22-én. Ugyancsak augusztusban 18 korábbi alkalmazottja nyújtott be keresetet ellene, mert – állításuk szerint – nem fizette ki a munkabérüket.

A nemzetközileg elismert, jelenleg 83 éves Muhammad Junusz 1983-ban alapította meg a „szegények bankjaként” ismertté vált Grameen Bankot, amely közösségi fejlesztéseket és kisvállalkozásokat támogat. Tevékenysége elismeréseként 2006-ban Nobel-békedíjat kapott.

Egy évvel kitüntetése után került a kormányzat célkeresztjébe, miután bejelentette, hogy pártot alapít, és nyíltan kezdett bírálni politikusokat.

Támogatói szerint a Junusz elleni vádak politikailag motiváltak, mert az üzletember rossz viszonyban van Haszina Vazed kormányfővel. Junusz szintén ártatlannak vallotta magát, és közvetlenül a január 1-jén hozott ítélet után bejelentette, hogy fellebbezni fog.

Junusz ellen emellett több más vizsgálat folyik, korrupcióval és pénzmosással is gyanúsítják.

Kapcsolódó írásaink