Külföld

Romániától tavaly több mint tízezer külföldi kért menedékjogot, többségük távol-keleti

A menedékjog iránti kérelmet bármely külföldi állampolgár benyújthatja, aki Románia területén vagy valamelyik határátkelőhelyen tartózkodik

Romániától tavaly 10 157 külföldi állampolgár kért menedékjogot, többségük távol-keleti országokból érkezett – derült ki a román bevándorlási hivatal (IGI) pénteken ismertetett adatsorából.

Romániától tavaly több mint tízezer külföldi kért menedékjogot, többségük távol-keleti
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

A legtöbb menedékkérő (2821) bangladesi állampolgár, őket a szíriai (1955), pakisztáni (1231), nepáli (871) és Srí Lanka-i állampolgárok (528) követik a menedékkérők sorában. Míg a tavaly januári – 2022-ről szóló – kimutatásban a legtöbb (4398) menedékkérő ukrán állampolgár volt, idén az IGI közleménye nem említi Ukrajnát az első öt ország között.

A dokumentum szerint az IGI a regionális befogadó központokban 1100, a kitoloncolásra váró, őrizet alatt álló külföldiek számára kialakított zárt befogadó központokban pedig 166 férőhellyel rendelkezik. A legtöbb menedékkérelmet az IGI temesvári (8295), bukaresti (1128) és máramarosi (245) kirendeltségénél terjesztették be.

Az IGI egy sürgősségi tranzitközpontot is működtet Temesváron, ahova az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) tavaly 219 azonnali elhelyezést igénylő menedékkérőt küldött. Őket később Norvégia (193), Nagy-Britannia (24), Hollandia (23) és Kanada (1) vette át.

A bevándorlási hivatal felidézte: a menedékjog iránti kérelmet bármely külföldi állampolgár benyújthatja, aki Románia területén vagy valamelyik határátkelőhelyen tartózkodik. Egy személy attól a pillanattól kezdve minősül menedékkérőnek, amikor írásban vagy szóban jelzi az illetékes hatóságoknak, hogy a román állam védelmét kéri.

Az IGI egy korábbi közleményéből kiderült, hogy a hivatal a tavalyi menedékkérelmek mintegy felét bírálta el, és tízszer annyi külfölditől tagadta meg a nemzetközi védelmet, mint ahányat menekültként ismert el. Tavaly 439 kérelmezőt részesített védelemben a román állam, 4631 kérvényezőnek pedig elutasította a nemzetközi védelem iránti kérelmét.

Romániában 2451 menekült, illetve 8473 nemzetközi védelmet kérvényező külföldi számára bocsátottak ki tavaly ideiglenes személyi igazolványt vagy román tartózkodási engedélyt.

Kapcsolódó írásaink