Külföld

Pham Minh Chinh még jobban elmélyítené és még hatékonyabbá tenné Magyarország és Vietnam együttműködését

A vietnami miniszterelnök őszinte, bizalommal teli és hatékony megbeszélést folytatott Orbán Viktorral

Pham Minh Chinh a Karmelita kolostorban tett sajtónyilatkozatában azt mondta, a huszadik században Vietnam sok szenvedést élt túl, majd hosszú embargós időszak jött, ezért értik a béke értékét, mindig is békére vágynak, és minden tőlük telhetőt meg is tesznek érte.

Pham Minh Chinh még jobban elmélyítené és még hatékonyabbá tenné Magyarország és Vietnam együttműködését
Vietnami miniszterelnök: Őszinte, bizalommal teli és hatékony megbeszélést folytattunk Orbán Viktorral
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Független, sokoldalú külpolitikát folytatnak és megbízható partnerek szeretnének lenni a nemzetközi kapcsolataikban, amelyek között Magyarország a hagyományos barátság miatt elsőbbségi helyzetben van – közölte a vietnami miniszterelnök.

Hozzátette: Szeretné még jobban elmélyíteni és még hatékonyabbá tenni az együttműködést a két ország között, ezért meghívta Orbán Viktort vietnami látogatásra.

Pham Minh Chinh célként nevezte meg a beruházásösztönzést, és hangsúlyozta, igyekeznek még magasabbra emelni a két ország közti, már most egymilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat. Emellett együttműködnek a honvédelem, a technológiaátadás és a kiberbűnözés elleni fellépés terén, tovább erősítenék a kapcsolatot az oktatásban, a kultúrában, a turisztikában és a munkaerőképzésben.

Köszönetet mondott azért, hogy a magyarországi vietnami közösség jó körülmények között élhet, és reményét fejezte ki, hogy a vietnamiak mielőbb nemzeti kisebbségi státuszt nyernek el Magyarországon.

Beszélt arról is, hogy a dél-kínai-tengeri vitás területi kérdéseket diplomáciai úton kell rendezni; mivel itt halad át a világ árucseréjének hatvan százaléka, biztosítani kell a hajózás és a légifolyosók szabadságát.

Kapcsolódó írásaink