Külföld

Aránytalannak nevezte a török elnök a húszik elleni műveletet

Aránytalannak nevezte a török elnök pénteken a brit légierő (RAF) és az amerikai erők közös, a jemeni húszik állásai ellen végrehajtott műveletét, és azt vetette London és Washington szemére, hogy „vértengerré” változtatnák a Vörös-tengert.

Aránytalannak nevezte a török elnök a húszik elleni műveletet
Recep Tayyip Erdogan török államfő
Fotó: AFP/Anadolu/Utku Ucrak

Recep Tayyip Erdogan a pénteki, hagyományosan közösségben végzett iszlám ima után adott interjút újságíróknak, melyben azt is elmondta, Ankara úgy értesült, hogy a húszik „nagyon sikeresen védekeztek” a támadás ellen.

„Az Egyesült Államok és Izrael ugyanazt az aránytalan erőt alkalmazza a palesztinok ellen, a britek pedig most követik Amerikát” – jelentette ki.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az éjszaka intézett támadást a jemeni húszi lázadók állásaira, a műveletben harci repülőgépek, hajók és tengeralattjárók is részt vettek.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az akciót a húszik a Vörös-tengeren áthaladó hajók ellen elkövetett támadásaival indokolta, s önvédelmi lépésnek nevezte.

Az Irán által támogatott húszik máris bejelentették: nem hagynak fel a támadásokkal, amelyeket Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokoltak, valamint hozzátették, hogy meg fogják torolni a brit–amerikai akciót.

Izraelre kitérve, melyet a Dél-afrikai Köztársaság citált a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) elé népirtás vádjával, az államfő azt közölte, Törökország a testületnek olyan dokumentumokat fog átadni, melyek szerinte bizonyítják az izraeli hatsóágok palesztin civilek ellen elkövetett atrocitásait.

„Meggyőződésem, hogy Izraelt el fogják ítélni. Hiszünk abban, hogy az ICJ igazságot szolgáltat” – szögezte le.

Kapcsolódó írásaink