Külföld

Tömeges mérgezést okozó fertőtlenítőszer-gyártókat ítéltek el Dél-Koreában

A szöuli legfelsőbb bíróság csütörtökön börtönbüntetésre ítélte párásító-fertőtlenítőszert gyártó vállalatok két korábbi vezetőjét mérgező termékek gyártásának és értékesítésének vádjával.

Tömeges mérgezést okozó fertőtlenítőszer-gyártókat ítéltek el Dél-Koreában
Az SK Chemical szöuli székháza
Fotó: AFP/Jung Yeon-je

2011 óta érkeztek bejelentések fogyasztók részéről olyan halálesetekről és megbetegedésekről, amelyek valószínűleg Dél-Koreában a száraz tél idején a háztartásokban széles körben használt párásítók fertőtlenítőszereihez kötődnek. 2023-ban 5691 ember volt jogosult az ilyen jellegű mérgezésekkel kapcsolatos állami kártérítésre, közülük 1262-en meghaltak.

2019-ben más vállalati vezetők mellett Hong Dzsiho, az SK Chemical volt vezérigazgatója és An Jongcsan, az Aekyung Industrial korábbi vezérigazgatója ellen emeltek vádat a mérgező párásító-fertőtlenítőszer gyártása és értékesítése miatt, mivel tüdőbetegségeket, például asztmát okoztak, valamint megnövekedett a fogyasztók körében az elhalálozások száma.

2021-ben a kerületi bíróság nem találta bűnösnek a két vezérigazgatót, de a szöuli legfelsőbb bíróság csütörtökön négy év börtönbüntetésre ítélte őket. A bíróság szerint a vállalatok figyelmen kívül hagyták a fertőtlenítőszerekre vonatkozó mérgező vegyi anyagokat szűrő vizsgálati felhívásokat a cégen belül és kívül is, és folytatták az érintett termékek értékesítését.

A vádlottak anélkül hozták kereskedelmi forgalomba a termékeiket, hogy bármilyen biztonsági tesztet elvégeztek volna, ami miatt az okok ismeretének hiányában sok embernek kellett szenvednie, és többen végül életüket is vesztették – közölte a bíróság.

Kapcsolódó írásaink