Külföld

Reynders indul az Európa Tanács vezetői posztjáért

A belga kormány megerősítette az EU igazságügyi biztos jelöltségét 

Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa szerdán elnyerte a belga kormány támogatását, hogy kampányoljon az Európa Tanács főtitkári posztjáért – közölte egy belga tisztviselő információ nyomán a Politico.

Reynders indul az Európa Tanács vezetői posztjáért
Didier Reynders
Fotó: AFP/TT News Agency/Pontus Lundahl

Reynders korábban kifejezte érdeklődését, hogy maradjon még egy bizottsági mandátumra, de kénytelen volt átgondolni lehetőségeit, amikor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a múlt hétvégén közölte, hogy pártja csúcsjelöltjeként indul a júniusi európai parlamenti választásokon. Michel és Reynders egyaránt a belgiumi francia nyelvű Reformista Mozgalom párt tagjai.

Az Európa Tanács jelenlegi főtitkára Marija Pejčinović Burić horvát politikus, aki 2019-ben kezdte meg ötéves mandátumát. Reynders 2019-ben hivatalos jelölt volt a posztra, de a horvát ellenében elvesztette a versenyt.

Az Európa Tanács főtitkári tisztségére júniusban tervezik a választást – közölte az intézmény kommunikációs munkatársa.

A tagországok kormányainak szerda végéig kell bemutatniuk jelöltjeiket, az intézmény pedig január végén vizsgálja meg a jelöléseket. Márciusban a jelöltek az Európa Tanács miniszteri bizottsága előtt állnak majd választás elé.

Kapcsolódó írásaink