Külföld

Erdoğan: Fegyverkezési verseny kezdődött a világban, és Törökország részt vesz benne

Szerinte az orosz–ukrán háború óta a dolgok megváltoztak a világban

A konfliktus kitörése után alapvető változások kezdődtek a világban, amelyek a fegyverkezési verseny újrakezdéséhez vezettek – mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Nemzeti Hírszerző Szervezet (MIT) megalakulásának 97. évfordulóján tartott beszédében, írta az eadaily.com.

Erdoğan: Fegyverkezési verseny kezdődött a világban, és Törökország részt vesz benne
Recep Tayyip Erdoğan török elnök
Fotó: AFP/Adem Altan

„Az orosz–ukrán háború óta a dolgok megváltoztak a világban. Gyökeresen átformálódtak a biztonsági koncepciók. Azok az országok, amelyek öt–tíz évvel ezelőtt tehernek tekintették a védelmi költségvetést, fegyverkezési versenybe kezdtek. Törökország egyike azoknak az országoknak, amelyek nagyon korán elkezdtek befektetni a védelmi stratégiába. Az országunk által elért sikerek egyike sem véletlen” – mondta Erdogan.

Az EADaily beszámolója szerint a török parlament tagjai ismét elkezdték megvitatni Svédország csatlakozási kérelmét a NATO-ba. Ez a vita Erdoğan nyilatkozata közepette indult újra, aki felszólította „az Egyesült Államokban lévő kollégákat, hogy sikeresen vigyék át a kongresszuson” az ország F–16-os vadászrepülőgépekkel való ellátásának kérdését, „ugyanakkor, amikor a török parlament Svédország NATO-tagságát fontolgatja”.

Kapcsolódó írásaink