Külföld

Tovább nőtt az újévi japán földrengés halottainak száma

Az áldozatok száma 168-ra emelkedett, 323 embert pedig eltűntnek nyilvánítottak

A Japán-tenger partján fekvő Isikava prefektúrát és a környező területeket sújtó újévi földrengés japáni áldozatainak száma hétfő reggelre 168-ra emelkedett, 323 embert pedig eltűntnek nyilvánítottak – közölték a helyi hatóságok.

Tovább nőtt az újévi japán földrengés halottainak száma
A tűzoltók továbbra is eltűnt emberek után kutatnak az összedőlt épületeknél Suzu városában, Wajima Cityben, Ishikawa prefektúrában
Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Nanako Sudo

A szigetcsoport nyugati oldalán pusztító, 7,5-es erősségű földrengés után több nappal, szombaton a mentők egy kilencvenes éveiben járó nőt találtak meg élve házának romjai között a félsziget csúcsán fekvő Szudzu településen.

Az újévi földrengéshez hasonló katasztrófa esetén döntő fontosságú az első 72 óta, mivel három nap elteltével jelentősen csökken a romok közé szorult emberek túlélési esélye – jelentette az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

A kutatást végző mentőalakulatok munkáját a felhalmozódott törmelék, a megrongálódott utak, a földcsuszamlások és az utórengések is megnehezítették. A japán média jelentései szerint a havazás tovább súlyosbította a helyzetet.

Kapcsolódó írásaink