Külföld

Dél-koreai–amerikai közös éleslövészeti gyakorlatot tartottak az észak-koreai határ közelében

Észak-Korea hevesen bírálta a hadgyakorlatok megrendezését

Közös éleslövészeti gyakorlatot tartott Dél-Korea és az Egyesült Államok az elmúlt egy hétben az észak-koreai határ közelében, Pocshon városban a két ország hadereje készültségének és együttes műveleti képességének növelése, valamint az észak-koreai katonai fenyegetés elhárítása céljával – közölte csütörtökön a dél-koreai hadsereg.

Dél-koreai–amerikai közös éleslövészeti gyakorlatot tartottak az észak-koreai határ közelében
Dél-koreai katonák (balra) amerikai katonákkal (jobbra) beszélgetnek a Dél-Korea és az Egyesült Államok közös éleslövészeti gyakorlatán a pocheoni katonai gyakorlótéren 2024. január 4-én
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP

A gyakorlaton 110 fegyverrendszert használt egy dél-koreai gépesített lövészhadosztály és egy amerikai lövészdandár – tették hozzá.

Dél-Korea ezenkívül önállóan is végzett lőgyakorlatokat a héten.

Észak-Korea – mint minden hasonló esetben – hevesen bírálta a hadgyakorlatok megrendezését. Állami médiája csütörtökön megállapította, hogy Dél-Korea önpusztító lépésekkel indította az új évet, és arra figyelmeztetett, hogy a két fél összecsapásának veszélye idén lesz a legnagyobb, Szöul az atomháború szélére sodorhatja a konfrontációt. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a minap egy pártrendezvényen kilátásba helyezte, hogy az ország gyarapítani fogja nukleáris arzenálját, és növeli támadóképességét Dél lecsillapítására.

Dél-Korea közölte: mostantól alaposabban figyeli Észak katonai tevékenységét, hogy el tudja tántorítani minden provokációtól. „Észak-Korea is végzi szokásos téli hadgyakorlatait a tavalyi év vége óta” – jegyezte meg egy dél-koreai katonai szóvivő.

Az észak-koreai hadsereg minden év decemberétől a következő év tavaszáig gyakorlatozik, és általában ennek tüzérségi lövészet is része. Ezenkívül Phenjan tavaly számos tesztet hajtott végre nagy hatótávolságú rakétákkal és olyan stratégiai fegyverekkel, amelyekkel dél-koreai és csendes-óceáni célpontokat is el tud érni. Ezek miatt az Egyesült Államok is jelentősebb haderőt fejlesztett fel a Koreai-félsziget közelében: egyebek között atommeghajtású tengeralattjárót, repülőgép-hordozót és bombázó repülőgépeket vezényelt oda.

Kapcsolódó írásaink