Külföld

Kettős robbantást hajtottak végre az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál

Az iráni vezetés csütörtökre országos gyásznapot hirdetett

Több mint száz ember életét vesztette, és 211-en megsebesültek szerdán az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál végrehajtott robbantásokban az ország délkeleti részén fekvő Kermán város temetőjében.

Kettős robbantást hajtottak végre az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál
Kettős robbantást hajtottak végre az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál
Fotó: AFP/Anadolu/Stringer

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára az iráni állami média által „terrorista” merényletnek nevezett, 103 halottat követelő támadást, amely az eddigi legsúlyosabb az Iszlám Köztársaság 45 éves történetében.

A két robbanás a 2020 januárjában amerikai dróntámadásban meghalt Kászem Szulejmáni vezérőrnagy halálának évfordulóján rendezett szertartáson történt.

Az állami televízió híradásai szerint a kermáni temetőben irániak százai gyűltek össze, hogy megemlékezzenek Szulejmáni halálának évfordulójáról.

Ahmad Vahídi iráni belügyminiszter az állami televíziónak elmondta, hogy az első bomba délután három óra körül robbant fel, a másik pedig mintegy 20 perccel később. Elmondása szerint a második robbanásban haltak és sebesültek meg a legtöbben. Az iráni belügyminiszter a robbantások ügyében „gyors és erőteljes” reagálást ígért.

Az iráni vezetés csütörtökre országos gyásznapot hirdetett.

A milicisták gyakran késleltetett robbanást alkalmaznak, hogy a helyszínre érkező mentőket vegyék célba, még több áldozatot okozva ezzel.

Az iráni Forradalmi Gárda egykori vezetőjének 2020-as temetésén tömegverekedés tört ki, és legalább 56 ember meghalt, több mint 200 pedig megsérült, miközben több ezren tolongtak a menetben.

Kapcsolódó írásaink