Külföld

Fellépnének a húszik ellen a britek

Közvetlen katonai fellépést helyezett kilátásba a jemeni húszi lázadók ellen Grant Shapps brit védelmi miniszter a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások folytatódása esetére.

Fellépnének a húszik ellen a britek
Az iszlamista szélsőségesek a húsz kilométer széles szoros blokkolásával az egész világ kereskedelmét képesek megzavarni
Fotó: AFP

Shapps a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent írásában közölte, hogy a húszik decemberben ötször annyi támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren, mint novemberben, és december eleje óta a tízszeresére emelkedett a nemzetközi hajózás biztosítási díjszabása a térségben. Mindez arra kényszeríti a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat – áll a brit védelmi miniszter cikkében.

Grant Shapps szerint a vörös-tengeri agresszió folytatódásának megvan az a kockázata is, hogy valaki „elszámítja magát”, és ez eszkalációhoz, végső soron regionális konfliktushoz vezethet. Vannak azonban ennél is nagyobb kockázatok, ugyanis ha a nemzetközi közösség nem védi meg a Vörös-tengert, az felbátoríthatja mindazokat, akik máshol, például a Dél-kínai-tengeren vagy a Krím környékén igyekeznek fenyegetően fellépni – írja hétfői cikkében a brit védelmi miniszter. Shapps szerint ebben a helyzetben Nagy-Britannia kész „közvetlen akciók” végrehajtására.

A miniszter felidézte, hogy a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója a múlt hónapban egy Sea Viper típusú rakétával megsemmisített egy támadó drónt, amellyel a húszi lázadók a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vették célba. Nagy-Britannia szükség esetén habozás nélkül „még további akciókat hajt végre” a vörös-tengeri hajózás szabadságának védelmére – áll Shapps hétfői cikkében.

Az utóbbi hetekben – különösen a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen indított izraeli hadműveletek kezdete óta – az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen. Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült, és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Kapcsolódó írásaink