Külföld

Kim Dzsongun kiadta a parancsot a háborús előkészületekre

Észak-Korea jövőre fokozza a lőszer- és fegyvergyártását, valamit szorosabbra kívánja fűzi kapcsolatait a nyugatellenes erőkkel

Kim Dzsongun észak-koreai vezető utasította hadseregét, lőszer- és fegyvergyártóit, hogy gyorsítsák fel a háborús előkészületeket, ellensúlyozandó az Egyesült Államok példátlanul konfrontatív lépéseit – közölte a Reuters.

Kim Dzsongun kiadta a parancsot a háborús előkészületekre
Kim Dzsongun
Fotó: AFP/STR/KCNA VIA KNS

Új feladatokat tűzött ki Kim Dzsongun a néphadsereg, valamint a lőszer-, atomfegyver- és polgári védelmi ipar számára, hogy tovább gyorsítsák a háborús előkészületeket – olvasható a jelentésben.

Az állampárt szerdai ülésén az új évre vonatkozó politikai irányvonalakról szólva az észak-koreai vezető azt is mondta, hogy Phenjan kiterjeszti a stratégiai együttműködést az „antiimperialista független” országokkal.

Kim 2024-et döntő évnek nevezte az ország ötéves fejlesztési tervének teljesítése szempontjából.

A Reuters felidézte: decemberben a KNDK interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, amely képes lehet elérni az Egyesült Államok bármely pontját.

Novemberben pedig sikeresen pályára állítottak egy katonai kémműholdat, feltehetően orosz segítséggel. Az Egyesült Államok és az EU elítélte mindkét lépést.

Kapcsolódó írásaink