Külföld

Szergej Lavrov: Oroszország és India közelebb került a közös haditechnikai eszközök gyártásához

Oroszország és India „kézzelfogható” előrelépést ért el a haditechnikai eszközök közös gyártásáról folytatott tárgyalásokon – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, miután Moszkvában tárgyalt indiai kollégájával, Szubrahmanjam Dzsaisankarral.

Szergej Lavrov: Oroszország és India közelebb került a közös haditechnikai eszközök gyártásához
Szergej Lavrov (jobb) orosz külügyminiszter találkozott Szubrahmanjam Dzsaisankarral, India külügyminiszterével
Fotó: AFP/Pool/Alexander Nemenov

Lavrov egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez az együttműködés stratégiai jellegű, mindkét ország érdekeit szolgálja, és hozzájárulna az eurázsiai kontinens biztonságának szavatolásához.

Moszkva tiszteletben tartja India azon törekvését, hogy diverzifikálja haditechnikai beszállítóit. Egyben kész támogatni Újdelhi azon törekvését is, hogy az India számára szükséges eszközöket helyben gyártsák – közölte.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még szerdán találkozik Dzsaisankarral.

Az indiai diplomácia irányítója azt mondta, hogy Putyin és Narendra Modi indiai miniszterelnök várhatóan jövőre találkozik. Szólt arról is, hogy Lavrovval megvitatták az ukrajnai és a gázai konfliktust, továbbá a kétoldalú kereskedelmet és beruházásokat.

A dél-ázsiai állam Oroszország egyik legfontosabb gazdasági partnerévé vált, amióta a Nyugat 2022-ben átfogó szankciókat vezetett be Moszkva ellen az ukrajnai háború miatt. Moszkva olajkivitelének nagy részét Indiába irányította át, és fokozta diplomáciáját a BRICS-országok csoportján belül, amelynek mindkét ország alapító tagja.

Dzsaisankar szerint az indiai-orosz kereskedelem idén várhatóan meghaladja az 50 milliárd dollárt. Hozzátette, Újdelhi szívesen aláírna kétoldalú beruházási szerződést Oroszországgal, valamint szabadkereskedelmi megállapodást a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unióval.

Kapcsolódó írásaink