Külföld

Rommá alázta Josep Borrellt és Ursulát a Politico című lap

Nem akármilyen díjat kapott a külpolitikai vezető

Az Európai Unió külpolitikai vezetőjét, Josep Borrellt kedden a Politico „diplomáciai Borat-díjjal tüntette ki”, mert a lap szerint alkalmatlan a munkájára – írta az Oroszhirek.hu.

Rommá alázta Josep Borrellt és Ursulát a Politico című lap
Josep Borell
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Borrell „soha nem hagy ki egy alkalmat sem, hogy a szájába vegye a lábát” – írta az Axel Springer tulajdonában lévő lap.

„Hajlamossága a problémás, hirtelen felindulásból tett kijelentésekre” a jelentések szerint Madridban olyan spekulációkhoz vezetett, hogy 2019 decemberében száműzték – ahelyett, hogy előléptették volna – az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára.

Példaként a Politico felhozta Borrellnek azt, hogy az egyik jelölt meggyilkolása után „békésnek” minősítette az ecuadori elnökválasztást, valamint azt, hogy 2022 februárjában bejelentette, hogy Brüsszel vadászgépeket küld Ukrajnának – amelyben csak jóval később született megállapodás.

A Politico szerint Borrell a jelek szerint szándékosan „napi szinten emlékeztet diplomáciai alkalmatlanságára”, például amikor az október 7-i Hamász-betörést követően bírálta Izraelt, vagy amikor azt mondta az újságíróknak, hogy az unió egyetértett a tűzszünet szükségességében – csak hogy aztán más uniós tisztviselők ellentmondtak neki.

A „díjat” Boratról nevezték el, akit Sacha Baron Cohen brit humorista egy volt szovjet, antiszemita karikatúraként alkotott meg.

A Politico Borrell mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökéről sem feledkezett meg, aki a

„Legjobb teljesítményt nyújtó, magát európa elnökének tettető német” díját kapta.

A lap szerint Von der Leyent Borrell és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke akadályozta meg a hatalom gyakorlására és kiterjesztésére tett kísérleteiben.

Ráadásul „annyira igazságtalanok” voltak vele, hogy a média megpróbálta mocskos kézzel megszerezni azokat az sms-üzeneteket, amelyeket Von der Leyen a Pfizer vezérigazgatójával váltott a Covid–19-vakcinák millióinak megvásárlásáról folytatott tárgyalások során – tette hozzá a Politico.

Kapcsolódó írásaink