Külföld

Az orosz légierő újabb katonai műholdat állított pályára + VIDEÓ

Az orosz légierő katonai műholdat állított pályára – közölte az ország védelmi minisztériuma. Az eszközt egy Szojuz–2.1b rakétával juttatták az űrbe – közölték katonai tisztviselők, hívta fel a figyelmet az Oroszhírek.

Az orosz légierő újabb katonai műholdat állított pályára + VIDEÓ
A múlt hónap végén a minisztérium közölte, hogy hasonló indítást hajtottak végre
Fotó: AFP/NASA/Joel Kowsky

„December 27-én 10:03 órakor az orosz légierő űrerőinek harci legénysége az Orosz Védelmi Minisztérium számára egy Szojuz–2.1b rakétával űreszközt indítottak az Orosz Védelmi Minisztérium Arhangelszki területen (Pleszeck) található állami tesztelő kozmodromjáról” – áll a védelmi minisztérium közleményében.

Objektum doboz

A felbocsátás és a rakéta útja a tervezett pályára zökkenőmentesen zajlott le – jelentették a katonai tisztviselők, hozzátéve, hogy az egész folyamatot egy automatizált földi irányító komplexum felügyelte.

„Stabil telemetriai kapcsolatot hoztak létre és tartanak fenn az űreszközzel” – közölte a minisztérium, megjegyezve, hogy a fedélzeti rendszerek normálisan működtek.

A múlt hónap végén a minisztérium közölte, hogy hasonló indítást hajtottak végre, szintén egy Szojuz–2.1b rakétával, amelyet ugyanarról a helyről indítottak. Október végén egy hasonló rakéta több más katonai eszközt is pályára juttatott.

A felbocsátott eszközök pontos számát, célját vagy képességeit egyik indítással kapcsolatban sem hozták nyilvánosságra.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz szerint 2006. december 27. és 2023. november 25. között összesen 67 Szojuz–2.1b rakétaindítást hajtottak végre, és ebben az időszakban mintegy 577 eszközt juttattak pályára vagy tovább, az űrbe.

Kapcsolódó írásaink